Pod koniec 2017 roku znajdująca się w centrum Gdyni restauracja Granola została przemianowana na lokal o nazwie "Śledź i Chleb". Powodem zmiany była obecność Magdy Gessler, która przeprowadziła w Granoli kuchenne rewolucje.
Niewielki lokal zyskał bardzo przytulny wystrój dzięki połączeniu cegły w kolorze szarym oraz turkusowych, Nawiązaniem do morskiego charakteru lokalu są liczne motywy rybne umieszczone na ścianach czy na obrusach.
Karta dań jest bardzo krótka i prosta. Ma postać ofertówki z foliowymi koszulkami, w których umieszczono kolorowo zadrukowane karty. Karta dań ma czytelny i logiczny podział na poszczególne grupy dań oraz jest przyjemna dla oka. W menu dominują ryby oraz tytułowy śledź. Propozycja przystawek (cena: 10-20 zł), to pasta z ryb wędzonych podawana z chlebem, deska śledzi oraz tatar z siekanego śledzia. Zupy (cena: 12-15 zł), to m.in. krem z kiszonego ogórka i rosół rybny. Dania główne rybne (cena: 15-36 zł), to m.in. śledź w kilku odsłonach podawany z dodatkami, stek z łososia sous-vide w ziołach oraz zapiekanka śledziowa Magdy Gessler. Dania główne mięsne (17-28 zł), to m.in. pierogi z kaszanką oraz stek z karkówki.
Obsługa jest szybka i sprawna. Pracownik dosyć szybko zauważył naszą obecność i podszedł z kartą. Po chwili wrócił aby przyjąć zamówienie. Na pierwsze z zamówionych dań czekaliśmy około 20 minut. W oczekiwaniu na pierwsze z zamówionych dań mogliśmy się delektować czekadełkiem.
W oczekiwaniu na zamówione dania otrzymaliśmy czekadełko pod postacią doskonałej w smaku i dobrze doprawionej pasty jajecznej z ciemnym pieczywem. Po chwili na stole pojawiła się przystawka pod postacią śledzia w trzech odsłonach: po kaszubsku, w oleju i w śmietanie. Mięso ryby było bardzo jędrne i smaczne. W charakterze dodatków do śledzia podano pierożek z nadzieniem ze śledzia oraz kromkę chleba z doskonałą w smaku pastą z ryb wędzonych. Przystawka spokojnie mogłaby być daniem głównym ze względu na wielkość porcji.
Druga z przystawek, to siekany filet ze śledzia wędzony w dymie. W charakterze dodatków podano musztardę kaszubską, cebulę i ogórka kiszonego. Smak ryby w połączeniu z dymem i dodatkami był wyśmienity.
Pierwsza z zamówionych zup, to krem z ogórka kiszonego zrobiony na wywarze z cielęciny, podana z kromką świeżego pieczywa. Lekko kwaśna zupa była smaczna i orzeźwiająca. Druga z zup, to aromatyczny rosół zrobiony na bazie wywaru rybnego z dodatkiem kawałków soczystego łososia oraz ugotowanymi al dente warzywami. Zupa o mocnym aromacie i smaku ryb była doskonała.
Zapiekanka śledziowa Magdy Gessler to klasyczna zapiekanka ziemniaczana, gdzie w charakterze dodatku dodano kawałki śledzia. Danie bardzo sycące, a przy tym również smaczne.
Wizyta w restauracji Śledź i Chleb była bardzo udana. Dania nie były przekombinowane, a dzięki temu że zrobione ze świeżych produktów, smakowały bardzo dobrze. Kucharz ma dobry smak, dzięki czeku każde z dań wyło wyraźne i smacznie doprawione. Zdecydowanie polecamy!
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+deser+napój): 180 zł
Adres lokalu: Gdynia, 3 Maja 21, tel.: 774 556 106
ŚLEDŹ I CHLEB, sledz i chleb, gdynia pomorskie, kuchnia polska, kuchnia regionalna, kuchnia regionalna gdańsk, kuchnia regionalna gdansk, ryby, ryba, świeża ryba, swieza ryba, magda gessler, kuchenne rewolucje, rewolucje gessler, smakosze, smakosze.info, rekomendacje smakoszy, recommended_by_smakoszeinfo