Koncept Restauracja, pomimo tego że znajduje się w ścisłym centrum Sopotu, ze względu na umiejscowienie przy jednej z bocznych uliczek sopockiego Monciaka jest dla spacerowiczów mało zauważalna. Tym bardziej, że jest to restauracja hotelowa. My o tym lokalu dowiedzieliśmy się przy okazji Restaurant Week, czyli eventu organizowanego jednocześnie w kilkunastu miastach, podczas którego Szefowie Kuchni chcąc pokazać się z jak najlepszej strony przygotowują na tę okazję dania zupełnie nowe lub modyfikując te istniejące już w karcie.
Wnętrze lokalu określiłbym jako elegancko chłodne jednak, pomimo tego, przytulne. Stonowane i chłodne kolory ścian oraz lamperii, pilastrowe wykończenia elementów dekoracyjnych, blaty stołów imitujące czarny marmur przykryte czarnymi bieżnikami oraz czarne klubowe fotele nadają wnętrzu elegancji. Podłoga wykonana z ciemnego, ciepłego drewna, kominek oraz nowoczesne lampy przełamują chłód i nadają pomieszczeniu przytulności. Kontrasty pojawiają się jednak nie tylko we wnętrzu, ale również w karcie dań. Mega krótka karta z kilkoma zaledwie pozycjami pełna jest dziwnych, na pierwszy rzut oka, połączeń. W menu znajdują się dania kuchni europejskiej z elementami kuchni molekularnej oraz autorskimi wstawkami ocierającymi się o kuchnię fusion. Karta dań ma postać elegancko wydanej broszury, o bardzo dopracowanej szacie graficznej. Obsługa kelnerska jest najmniejszego zarzutu. Obsługujący nas kelner dyskretnie dbał o nasz komfort podczas całej wizyty, zachowując naturalną uprzejmość.
Zamówione w ramach Restaurant Week dania, to: przystawki pod postacią śledzia marynowanego w winie i sałatka z grillowanym kurczakiem, schab sous-vide i polędwiczka wieprzowa podane z dodatkami oraz desery.
Śledź bałtycki przed podaniem został zamarynowany w białym winie. Mięso ryby było mięsiste i bardzo smaczne. Podany w charakterze dodatku kawior limonkowy i pomarańczowy swoim owocowym, kwaśno - słodkim smakiem, doskonale przełamywał i podkreślał smak ryby. Pianka z ogórka podana na szalotce nadała smakowi dania lekkości. Danie zachwyciło nie tylko doskonałym smakiem, ale również pięknie zaaranżowaną kompozycją na talerzu. Druga z przystawek, to lekko pikantna sałatka zrobiona z grillowanych warzyw podana na ciepło z kawałkami soczystego kurczaka. Warzywa przygotowane al dente smakowały doskonale.
Dania główne, to perfekcyjnie przygotowany schab sous-vide podany z kaszą gryczaną z dodatkiem chrzanu oraz carpaccio z buraka. Słodki smak buraka oraz ostry smak chrzanu fantastycznie miksowały się ze smakiem mięsa. Drugie z dań, to równie perfekcyjnie przygotowana polędwiczka wieprzowa, wzmocniona smakiem grzybowego risotto.
Deser pod postacią śliwki nasączonej porterówką zapieczonej pod kruszonką podanej z gałką loda był zjawiskowo smaczny. Dodatkowo zaskakująca była forma podania deseru: w połówce butelki. Trochę mniej udany, chociaż równie zaskakujący, był drugi z deserów. Ogromna czekoladowa kula podana na biszkoptowym mchu wypełniona była nadzieniem bounty i sezonowymi owocami oraz cytrusowym kawiorem.
Wizyta w restauracji Koncept była udana pod każdym względem. Doskonałe w smaku, ładnie zaaranżowane dania, zaskakujące dodatki, przyjazna obsługa oraz przytulne wnętrze sprawiły, że był to udany wieczór. Polecamy zdecydowanie!
Dania główne, to perfekcyjnie przygotowany schab sous-vide podany z kaszą gryczaną z dodatkiem chrzanu oraz carpaccio z buraka. Słodki smak buraka oraz ostry smak chrzanu fantastycznie miksowały się ze smakiem mięsa. Drugie z dań, to równie perfekcyjnie przygotowana polędwiczka wieprzowa, wzmocniona smakiem grzybowego risotto.
Deser pod postacią śliwki nasączonej porterówką zapieczonej pod kruszonką podanej z gałką loda był zjawiskowo smaczny. Dodatkowo zaskakująca była forma podania deseru: w połówce butelki. Trochę mniej udany, chociaż równie zaskakujący, był drugi z deserów. Ogromna czekoladowa kula podana na biszkoptowym mchu wypełniona była nadzieniem bounty i sezonowymi owocami oraz cytrusowym kawiorem.
Wizyta w restauracji Koncept była udana pod każdym względem. Doskonałe w smaku, ładnie zaaranżowane dania, zaskakujące dodatki, przyjazna obsługa oraz przytulne wnętrze sprawiły, że był to udany wieczór. Polecamy zdecydowanie!
Koszt posiłku dla dwóch osób w ramach Restaurant Week: 98 zł
Adres lokalu: Sopot, Pułaskiego 18-20, tel.: 881 555 043
koncept, sopot, restauracja koncept, restauracja hotelowa, kuchnia polska, kuchnia autorska, pomorskie, smaczna kuchnia w sopocie, dobra restauracja w sopocie, smakosze.info, smakosze, rekomendowane przez smakoszy,