
Bistro Pobite Gary ma dwie lokalizacje. Dzisiejsza wizyta dotyczyła lokalu, który znajduje się w gdańskim Garnizonie we Wrzeszczu.
Wystrojem oba lokale są dosyć zbliżone. Ściany z surowej cegły, dużo czerni na ścianach oraz sporo zieleni, która ociepla lokal. Proste drewniane stoły oraz ławy i krzesła dopełniają wystroju.


Karta dań jest również graficznie zbliżona w obu lokalach. Drewniana podkładka z klipsem, do której są przypięte zadrukowane czarno - białe kartki jest bardzo prosta graficznie i przejrzysta. W menu znajdziemy sporo dań. Pierwsza strona zawiera dania szczególnie rekomendowane przez Szefa Kuchni. Propozycja przystawek (cena: 6-30 zł), to m.in.: szpik wołowy z grilla, świńskie ucho, ostrygi oraz wątróbka. Zupy (cena: 10-16 zł) to pomidorowa, chłodnik i rybna. Dania główne (cena: 26-70 zł), to m.in.: dania z grilla (bayette - stek z łaty byka, rib eye z kaszubskiego byka, żeberka marynowane), dania mięsne (królik, kurczak, schabowy) oraz dania rybne (dorsz, jesiotr, halibut). W lokalu można również zamówić pizzę (cena: 15-27 zł), burgery (cena: 26-35 zł) oraz makarony (cena: 23 zł).

Obsługa jest szybka i sprawna. Kelner przez całą wizytę dbał dyskretnie o nasz komfort. Podczas składania zamówienia był bardzo pomocny. Doskonale znał dania z karty i potrafił doradzić, co najlepiej wybrać z menu. Na pierwsze z zamówionych dań czekaliśmy około 15 minut, niestety bez czekadełka. Szef kuchni uprzedza jednak w karcie, że ze względu na to, że posiłki są przygotowywane na bieżąco na niektóre z dań trzeba poczekać dłuższą chwilę.
Zamówione dania, to: przystawki pod postacią perliczki oraz śledzia lnianego, zup - pomidorowej i rybnej oraz dań głównych - fileta z halibuta podanego z małżami i żeberek.
Przystawki były bardzo smaczne, a dodatkowo wizualnie ciekawie podane. Pierwsza z nich, to ciekawe połączenie smaków: słodkiego, słonego i kwaśnego. Druga z przystawek, to prawdziwa klasyka w najlepszym wydaniu. Mięsisty i bardzo jędrny filet śledziowy podany w oleju lnianym z dodatkiem piklowanych słodkich buraków, piklowanej cebuli o lekko ostrym smaku, prażoną i piklowaną gorczycą oraz skórką z cytryny. Przeciwwagą dla mocnych i wyraźnych smaków dania był krem fraiche, czyli tłusta (35%) i lekko ukwaszona francuska śmietana.


Zupy, to kolejna klasyka w najlepszym wydaniu. Rybna została podana z ugotowanymi al dente warzywami oraz kawałkami doskonałej w smaku ryby. Lekko pikantna, o wyczuwalnym smaku słodkich pomidorów. Krem pomidorowy, to mocno gęsta i naturalnie słodka zupa podana z pianką ze śmietany.


Danie mięsne do solidna porcja marynowanych i grillowanych żeberek podanych z gniecionymi ze szczypiorkiem ziemniakami i grillowaną kolbą kukurydzy. Dodatkowo do mięsa podano sos madera zrobiony na bazie wywaru mięsnego z dodatkiem masła, oliwy oraz przypraw.


Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+napój): 269 zł
Adres lokalu: Gdańsk, Słowackiego 21, tel.: 733 099 633
pobite gary, gdańsk, gdansk, pomorskie, kuchnia polska, żeberka, zeberka, najlepsze zeberka w gdańsku, najlepsze żeberka w gdańsku, najlepsze zeberka w gdansku, garnizon, garnizon w gdańsku, garnizon w gdansku, garnizon gdańsk, garnizon gdańsk, restauracja w garnizonie, restauracja wrzeszcz, restauracja we wrzeszczu