Na terenie Łagowskiego Parku Krajobrazowego, w niewielkiej miejscowości Łagów znajdującej się niedaleko przejścia granicznego w Zgorzelcu, przy jednej z bocznych uliczek stoi dom z restauracją, w której pod koniec 2016 roku Magda Gessler przeprowadziła z powodzeniem kolejne Kuchenne Rewolucje. Z zewnątrz nie wyróżnia się on niczym szczególnym. Wnętrze natomiast jest bardzo klimatyczne. Dwie duże sale ze ścianami wykończonymi drewnem i cegłą, duży drewniany bar i kominek. Na głównej ścianie fototapeta z motywem sadu jabłkowego. Wszędzie, w koszykach i skrzynkach, porozkładane są świeże jabłka. Wszak to Szarlotka z Rumieńcem.
Karta dań ma postać zwykłej kartki formatu A4 zadrukowanej z dwóch stron. Szata graficzna jest prosta, jednak bardzo czytelna. W karcie dominują głównie dania z cielęciny. Spośród zup (cena: 8,90 - 15,90 zł) można wybrać m.in.: rosół drobiowo-cielęcy, lub flaczki wołowe. Dania główne (cena: 19,90 - 38,90 zł), to m.in.: strogonoff cielęcy, sznycel cielęcy, wątróbka cielęca, grillowane kotleciki z wołowiny, pstrąg hodowlany lub kotlet schabowy. Obsługa jest szybka i sprawna. Kelnerka zna dania z karty i potrafi je odpowiednio zarekomendować. Czas oczekiwania na pierwsze z zamówionych dań to ok. 20 minut.
Na zamówienie złożyły się: pierogi z cielęciną jako przystawka, rosół drobiowo-cielęcy, grillowane kotleciki z siekanej wołowiny, strogonoff cielęcy i sznycel cielęcy z jajkiem.
Obiad zaczęliśmy od drobnego, ale bardzo smacznego czekadełka. Kromka świeżego pieczywa posmarowana delikatnym pasztetem oraz udekorowana dodatkami pod postacią ogórka, pomidora i szczypiorku pozwoliła zaspokoić pierwszy głód i trochę skrócić czas oczekiwania na realizację zamówienia.
Obiad zaczęliśmy od drobnego, ale bardzo smacznego czekadełka. Kromka świeżego pieczywa posmarowana delikatnym pasztetem oraz udekorowana dodatkami pod postacią ogórka, pomidora i szczypiorku pozwoliła zaspokoić pierwszy głód i trochę skrócić czas oczekiwania na realizację zamówienia.
Pierogi były perfekcyjne. Ciasto średniej grubości było ugotowane w punkt. Wypełnione po brzegi soczystym, dobrze doprawionym mięsem cielęcym spakowały doskonale. Smak pierogów został ciekawie przełamany szczypiorkiem, którym posypano danie.
Rosół drobiowo cielęcy był mocny i intensywny w smaku. Podano go z bardzo smacznym domowym makaronem.
Sznycel cielęcy został podany z jajkiem, mizerią ze świeżych ogórków ze śmietaną oraz świeżo gotowanymi ziemniakami. Porcja mięsa była spora. Cielęcina subtelnie tylko została doprawiona do smaku. Usmażona na maśle zachowała swój naturalny i bardzo delikatny smak. Panierka była średniej grubości. W klasycznym sznyclu powinna być chrupiąca i odchodzić od mięsa. Tu była niestety wilgotna i przylegająca. Ogólnie jednak danie było bardzo smaczne.
Strogonoff to paski cielęciny podane w śmietanowym sosie z dodatkiem podsmażanych klusek i wiosenną sałatką. Mięso było soczyste i kruche. Delikatnie doprawione zachowało naturalny smak cielęciny. Sałatka wiosenna został podana z delikatnie słodkim, bardzo smacznym winegretem.
Kolejne danie, to dwa średniej wielkości kotleciki grillowane zrobione z siekanej cielęciny. Również w przypadku tego dania kucharzowi udało się zachować naturalny smak mięsa dzięki umiejętnemu dozowaniu przypraw. Dodatkami do mięsa były bardzo smaczne ziemniaki z pieza z ziołami, tzatziki oraz sałatka.
Ukoronowaniem pysznego obiadu był sporej wielkości kawałek szarlotki podanej z bitą śmietaną. Mocno jabłkowe ciastko podane z gałką loda było wyjątkowo smaczne.
Rosół drobiowo cielęcy był mocny i intensywny w smaku. Podano go z bardzo smacznym domowym makaronem.
Sznycel cielęcy został podany z jajkiem, mizerią ze świeżych ogórków ze śmietaną oraz świeżo gotowanymi ziemniakami. Porcja mięsa była spora. Cielęcina subtelnie tylko została doprawiona do smaku. Usmażona na maśle zachowała swój naturalny i bardzo delikatny smak. Panierka była średniej grubości. W klasycznym sznyclu powinna być chrupiąca i odchodzić od mięsa. Tu była niestety wilgotna i przylegająca. Ogólnie jednak danie było bardzo smaczne.
Strogonoff to paski cielęciny podane w śmietanowym sosie z dodatkiem podsmażanych klusek i wiosenną sałatką. Mięso było soczyste i kruche. Delikatnie doprawione zachowało naturalny smak cielęciny. Sałatka wiosenna został podana z delikatnie słodkim, bardzo smacznym winegretem.
Ukoronowaniem pysznego obiadu był sporej wielkości kawałek szarlotki podanej z bitą śmietaną. Mocno jabłkowe ciastko podane z gałką loda było wyjątkowo smaczne.
Wizyta w Szarlotce z Rumieńcem była bardzo udana. Przygotowywane na bieżąco dania były bardzo smacznie doprawione. Porcje były naprawdę spore, a ceny umiarkowane. Zdecydowanie polecamy!
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+deser+napój): 149 zł
Adres lokalu: Łagów, Leśna 2, tel.: 75 771 59 51
łagów, lagow, zgorzelec, kuchenne rewolucje, magda gessler, magda gessler na dolnym śląsku, szarlotka z rumieńcem, szarlotka z rumiencem, kuchnia polska