ON/OFF / GDYNIA

Pierwsza nasza styczność z gdyńskim lokalem miała miejsce w połowie 2015 roku. Nie była to udana wizyta. Lokal przeszedł jednak małą wewnętrzną rewolucję, która zakończyła się między innymi zmianą szefa kuchni, dlatego postanowiliśmy odwiedzić go po raz kolejny.
 
Restauracja brała udział w tegorocznej edycji Restaurant Week (RW), którego motywem przewodnim było hasło: emocje na talerzach. Postanowiliśmy tym razem nie wybierać menu degustacyjnego w ramach RW, tylko spróbować dań z karty. Menu jest bardzo krótkie, jednak dzięki temu możemy mieć pewność, że dania są przygotowywane ze świeżych produktów. Szef Kuchni postawił na klasykę, którą delikatnie unowocześnił i tchnął w nią nowe życie. Spośród przystawek (cena 16-28 zł) można wybrać m.in. pasztet z czarnej soczewicy, tatar wołowy czy krewetki. Propozycja zup (cena 11-16 zł), to m.in. rybna z Gdyni i rosół drobiowo-wołowy. Jako dania główne (cena 19-68 zł) Szef Kuchni proponuje, m.in: kaszotto z borowikiem, makaron z kurczakiem, cynamonowego łososia oraz stek z polędwicy wołowej. Warto zwrócić uwagę na wysoki poziom obsługi w lokalu. Kelnerzy doskonale znają dania z karty i bez najmniejszego problemu potrafią pomóc w doborze dania. Miłym gestem jest również to, że podając dania krótko o nim opowiadają. Na każdym etapie od momentu przyjęcia zamówienia do wydania rachunku dbają o komfort swoich gości. W tej restauracji czuć, że jest się mile widzianym gościem, a nie zwykłym klientem. Na pierwsze z zamówionych dań czekaliśmy ok. 15 minut. 
 
Zamówione dania, to przystawka pod postacią krewetek z carpaccio ananasowym, zupy (krem z białych warzyw i rosół drobiowo-wołowy) oraz polędwica z dorsza i poliki wołowe.



 
W oczekiwaniu na realizację zamówienia otrzymaliśmy czekadełko pod postacią kilku kostek bardzo mięsistego śledzia w oleju z ziołami, podanego z cząstkami orzecha włoskiego i suszonymi pomidorami. Fantastyczny miks smaków: słodko - gorzkie orzechy oraz słodycz delikatnie tylko podsuszonych pomidorów ciekawie przełamywał delikatnie ziołowy, a jednak bardzo intensywnie rybny smak śledzia.

 
Przystawka, to sześć idealne przyrządzonych krewetek królewskich podanych z sałatką wiosenną ze słodkim winegretem oraz ananasowym carpaccio przełamanym smakiem mięty. Delikatny smak owoców morza ciekawie współgrał ze smakiem ananasa oraz mięty. Całość tworzyła danie o bardzo świeżym i orzeźwiającym smaku.

 
Pierwsza z zup, to klasyczny rosół zrobiony na bazie mięsa drobiowego i wołowego. Bardzo smaczny dzięki temu, że tylko delikatnie przyprawiony. Podany został z pokrojonymi w kosteczkę warzywami ugotowanymi al dente i kilkoma pierożkami z nadzieniem mięsny, Ciasto w pierożkach było średniej grubości i odpowiedniej twardości. Mięso w nadzieniu było soczyste, a dzięki temu że trochę mocniej przyprawione, doskonale przełamywało delikatny smak wywaru.

Druga z zup to prawdziwe kulinarne mistrzostwo. Kremowa, delikatna konsystencja zupy była idealna. Danie łączyło w sobie słodycz białych warzyw, przełamaną delikatnie tylko pikantnością przypraw oraz delikatną kwaskowatością kiełków. Smak dodatkowo przełamywały włoskie orzechy.

Pierwsze z dań głównych, to sporej wielkości kawałek polędwicy z dorsza podanej na ryżu jaśminowym w towarzystwie warzyw z patelni. Mięso ryby było bardzo kruche i soczyste. Przyprawione odważnie, jednak w sposób który podkreślił, a nie zabił jego smak Ryż był przygotowany al dente, podobnie jak warzywa z patelni.

Drugie z dań to perfekcyjnie przygotowane dwa sporej wielkości kawałki polików wołowych podanych w naturalnym sosie na bazie porto oraz puree z topinamburu i groszku. Mięso było wybitnie smaczne, a przy tym idealnie kruche. Delikatnie słodkie puree fenomenalnie przełamywało smak mięsa. 

Dzisiejsza wizyta w On/Off była wyjątkowo udana. Wybrane przez nas dania były podane w sposób niebanalny, a przy tym bardzo smaczne. Każde z dań było małym dziełem kulinarnym. W dniu dzisiejszym na talerzach faktycznie gościły emocje. Polecamy zdecydowanie!

Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+napój): 172 zł
Adres lokalu: Gdynia, Olimpijska 2, tel.: 607 33 44 66
Data publikacji: maj 2017

dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

on/off, gdynia pomorskie, restauracja, ryby, owoce morza, smaczne dania w kuchni, gdzie dobrze zjeść w gdyni, restaurant week

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem