BeKeF jest niewielkim barem restauracyjnym znajdującym się na warszawskim Śródmieściu. Niewielki lokal na kilka stolików specjalizuje się w daniach koszernych kuchni izraelskiej.
W centralnym punkcie lokalu znajduje się lada barowa, w której znajdują się barowe dania lunchowe. Do wyboru są trzy zestawy (18-23 zł), gdzie składnikiem mięsnym jest kurczak, wołowina lub ryba.
Na ścianie za barem kredą wypisane jest menu restauracyjne, w którym prym wiedzie oczywiście hummus (15-30 zł). Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita lub jako dodatek do innych dań. Zasadniczymi składnikami hummusu zwykle są: ugotowana i utarta ciecierzyca lub bób, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny oraz przyprawy (m.in.: pietruszka, kmin rzymski). Wszystkie składniki są dokładnie razem wymieszane. Kolejnym daniem, który można zamówić w lokalu są smażone kulki z przyprawionej ciecierzycy, czyli falafel (12-16 zł). W menu znajdują się też dania obiadowe (19-47 zł), m.in.: antrykot, sznycel, arays czy pargit.
Pora dnia skłoniła mnie do zamówienia szybkiego barowego dania z menu lunchowego. Zamówiłem paprykę czerwoną nadziewaną mieloną wołowiną oraz dorsza marynowanego i pieczonego z cytryną. W charakterze dodatków wziąłem biały ryż, gotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę i podaną z kminem i kolendrą oraz ostrą sałatkę z białej cebuli. Całość była bardzo smaczna.
Koszt posiłku (danie obiadowe+napój): 39 zł
Adres lokalu: Warszawa, Hoża 40, tel.: 22 247 84 16
bekef, kuchnia żydowska, kuchnia izraelska, kuchnia izraela, kuchnia zydowska, kuchnia izraelska w warszawie, kuchnia bliskowschodnia, kuchnia bliskiego wschodu