Bółt - Street Food Kaszëbë, jest dosyć ciekawym konceptem, który promuje lokalne kaszubskie smaki w nowoczesnej, streetfoodowej postaci. Efektem takiego połaczenia są dania typu "wegański hot-dog z kiszką ziemniaczną" czy "zupa dziadówka na soku po ogórkach i maslance". Sam lokal znajduje się w strefie FOOD HALL w gdańskiej Galerii Metropolia.
Zamówione przez nas dania, to: śledź musztardowo-miodowy jako przystawka oraz dwa burgery: z dorszem i szarpaną wołowiną.
Przystawka była obłedna w smaku. Kawałki bardzo mięsistego i smacznego sledzia zostały podane w słodko-pikantnym sosie na bazie musztardy i sosu. Do tego zostały podane smaczne grzanki.
Burgery były perfekcyjne. Pierwszy z nich, to spory kawałek usmazonego soczystego dorsza podany na kaszubskiej kapuście kimchi z dodatkiem sera. Lekko ostry smak doskonale przełamywał i podkreślał delikatny smak ryby. Drugi z burgerów został wypełniony kawałkami długo gotowanej wołowiny. Mięso było bardzo intensywne w smaku oraz wyjątkowo soczyste.
Połaczenie "domowych smaków" i streetfoodowej pormuły podania bardzo przypadły nam do gustu. Wizyta w Bółt jest na pewno doskonałą aletrnatywą dla sztucznych fastfoodów z popularnych sieciówek. Polecamy zdecydowanie.
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+burger+napój): 92 zł
Adres lokalu: Galeria Metropolia Gdańsk, Kilińskiego, tel.: 570 999 495
Data publikacji: październik 2019
Bółt - Street Food Kaszëbë, bołt gdańsk, gdańsk, gdansk, food hall stacja, foodhall stacja, kaszubski street food, pomorskie, kuchnia regionalna, street food kaszebe, PROJEKT KASZËBE, piotr ślusarz