Na terenie Kaszubskiego Parku Krajobrazowego w ciągu Drogi Kaszubskiej i na szlaku wodnym „Kółko Raduńskie” znajduje się Chmielno, duża kaszubska wieś turystyczno-letniskowa, a w nim zlokalizowana jest restauracja Chëcz U Kaszëbë. W sezonie letnim do dyspozycji gości pozostaje przeszklona altana, znajdująca się nad samym Jeziorem Białym. Poza sezonem goście przyjmowani są na piętrze domu, w którym znajduje się lokal. Wystój lokalu nawiązuje do kaszubskich klimatów. W restauracji panuje przytulny, domowy klimat.
Karta dań ma postać estetycznie wydanej broszury. Układ poszczególnych pozycji jest czytelny. W menu znajduje się spora ilość lokalnych dań takich, jak sztompane bulwy, pulki ze śledziem, rzucanki kaszubskie, plińce ziemniaczane, czy grucholce. Warto zaznaczyć, że lokal jest przyjazny gościom z psami. W menu znajduje się również specjalnie dedykowane danie dla tej czworonożnej grupy gości lokalu.
W charakterze przystawki zamówiliśmy kulki z leszcza w słodko-kwaśnej zalewie. Zalewa była bardzo delikatna, ciekawie podkreślała i wzmacniała smak ryby.
Po przystawce pojawiły się na stole zupy: żurek i rybna. Żurek był lekko zagęszczony, miał intensywny smak wędzonki i kiełbasy. Zupa była bardzo smaczna. Zupa rybna zrobiona z ryb jeziornych była bardzo wodnista. Nie miała smaku ryb, tylko lekko kwaśny smak pochodzący od śmietany, którą była zabielona. W zupie było bardzo mało kawałków ryb i warzyw.
Pierwsze z dań głównych, to żeberka zapieczone w kapuście kiszonej, podane z opiekanymi ziemniakami. Żeberka były bardzo mięsne. Długo marynowane nabrały fenomenalnego smaku. Kapusta została podana w stylu kaszubskim, czyli na słodko. Samo mięso jednak było wysuszone oraz zostało podane chłodne. Ziemniaki opiekane były bardzo smaczne.
Schab został podany z zasmażaną kapustą kiszoną podaną na ciepło. Mięso było bardzo soczyste, jednak było niedoprawione, przez co straciło na smaku. Panierka była smaczna i chrupiąca. Świeżo ugotowane ziemniaki były bardzo smaczne. Kapusta zrobiona na słodko, wzmocniona smakiem wędzonki, doskonale współgrała z wieprzowiną.
Pierogi z gęsiną były bardzo smaczne. Sprężyste i smaczne ciasto wypełnione było soczystym i dobrze doprawionym mięsem. Tłuczony pieprz, którym posypano pierogi, przełamywał słodki smak farszu mięsnego. Klarowane masło doskonale uzupełniało smak pierogów.
Grucholce, regionalne danie kaszubskie, to odmiana pyz ziemniaczanych nadziewanych mięsem. Dwie sporej wielkości kluski o wrzecionowatym kształcie zostały wypełnione soczystym i bardzo smacznym mięsem. Kluski zrobione z masy ziemniaczanej miały zwartą konsystencję i były bardzo smaczne.
Ogólnie wizytę w lokalu uznaliśmy za udaną. Niewątpliwym atutem lokalu jest przyjaźnie nastawiona obsługa oraz możliwość zjedzenia posiłku wewnątrz z psiakiem. Dania wymagają pewnej poprawy, mamy jednak nadzieję, że następnym razem będą już perfekcyjne.
Koszt posiłku dla 2 osób (przystawka, zupa, dania główne, napoje): 189 zł
Adres lokalu: Gryfa Pomorskiego 28b, Chmielno, tel.: 609 885 031
Data publikacji: luty 2022
Chëcz u Kaszëbë, to rodzinna restauracja usytuowana nad jeziorem, z malowniczymi widokami na Jezioro Białe w Chmielnie. Chëcz u Kaszëbë, checz u kaszebe chmielno, pomorskie, kuchnia regionalna, kuchnia polska, kuchnia kaszubska, checz u kaszebe opinie, checz u kaszebe menu, checz u kaszebe pyszne.pl, checz u, checz, kaszub chmielno, checz u kaszebe