DELHI HOUSE / GDAŃSK

Delhi House, lokal znajdujący się w gdańskiej dzielnicy Oliwa, niedaleko stacji SKM, specjalizuje się w daniach kuchni indyjskiej. Lokal jest przestronny, jednak jego wystrój nie zachęca do tego, żeby zająć miejsce przy jednym z dwóch drewnianych stolików. Może dlatego Delhi House stawia na dowozy.
 
Karta dań jest bardzo kolorowa, a przez to przyjazna dla oka. Format, szata graficzna oraz konieczność umieszczenia bardzo dużej ilości pozycji na małej powierzchni sprawia, że menu jest bardzo nieczytelne. W karcie dań znajdują się sztandarowe dania kuchni indyjskiej.
 
Pierwsze z zamówionych dań, to Prawn Curry, czyli krewetki podane w aromatycznym sosie curry z imbirem kolendrą, sałatką oraz ryżem basmati lub chlebkiem naan do wyboru (cena: 44 zł). Sos o lekko kremowej konsystencji miał słodko-pikantny smak. W bardzo dużej ilości sosu znalazło się 8 małych krewetek. Owoce morza zostały przygotowane al dente. W mojej ocenie zostały przygotowane osobno i tuż przed podaniem wymieszane z sosem. W efekcie na nabrały aromatu i smaku sosu. Według mnie było to najsłabsze danie.
 
Kolejnym daniem było Lamb Masala, czyli kawałki jagnięciny podane w sosie pomidorowo-cebulowym, zrobionym na bazie świeżego imbiru, kozieradki i kolendry, sałatką oraz ryżem basmati lub chlebkiem naan do wyboru (cena: 38 zł). Sos o gęstej, mocno kremowej konsystencji i średnio pikantnym smaku doskonale podkreślał smak jagnięciny. Kawałki mięsa były bardzo miękie, kruche i soczyste. Dodatek kolendry doskonale przełamywał smak mięsa i pikantność sosu. Danie było fenomenalne w smaku.
 
Ostatnim daniem było Lamb Biryani, również z jagnięciną (cena: 35 zł). Biryani jest daniem charakterystycznym dla północnych terenów Indii, a wywodzi się z kuchni mongolskiej. Jest daniem jednogarnkowym, które powstaje w wyniku zapieczenia w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw. Biryani powstało na skutek mieszania się różnych tradycji kulinarnych. Istnieją dwie podstawowe metody przygotowywania biryani. Pierwsza zakłada, że ugotowane osobno mięso i ryż łączy się w jednym naczyniu i zapieka. Według innej tradycji kulinarnej od początku wszystko jest gotowane razem, dzięki czemu poszczególne składniki mają więcej czasu, by przeniknąć smakami i aromatami. Zamówione przeze mnie danie było obłędne w smaku. Ryż basamati pozostał sypki. Wymieszany był z kawałkami kruchej i soczystej jagnięciny oraz słodko-pikantnym sosem. Dodatkowo został podany z ugotowanym na twardo jajkiem oraz sałatką.
 
 
Ogólnie oceniam zamówione dania bardzo dobrze. Porcje są spore, smaki fenomenalne, a przygotowanie dań perfekcyjne. Zdecydowanie jednak warto zamówić dania na wynos, ponieważ sam wystrój lokalu nie zachęca do tego, żeby chcieć zjeść na miejscu. Ogólnie jednak polecamy.
 
Koszt posiłku dla dwóch osób: 117 zł
Adres lokalu: Krzywoustego 49c, Gdansk, tel.: 690 060 640
Data publikacji: listopad 2022
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 

Prawdziwa indyjska kuchnia, aromatyczne dania z jagnięciną, kurczakiem, krewetkami, łososiem lub wegetariańskie. Dania przygotowywane przez indyjskich kucharzy podawane z sypkim ryżem basmati lub z chrupiącym chlebkiem naan w różnych odsłonach.

de;hi house gdańsk, kuchnia indyjska, pomorskie, gdańsk, gdansk, kuchnia indyjska w gdańsku, kuchnia indyjska w gdansku, chlebek naan, ryż basamati, Naan Butter, Chicken Tikka Masala, Veg Pakora, Samosa, Butter Chicken, Chicken Korma, Tawa Chicken, Paneer Makhani
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem