Niedaleko gdyńskiej promenady znajduje się hotel Dom Marynarza, a w tym hotelu restauracja El Greco. Kulinarnego zaskoczenia nie ma, ponieważ El Greco, zgodnie z nazwą, serwuje dania inspirowane kuchnią grecką. Lokal wystrojem nawiązuje do greckiej tawerny. Obsługa kelnerska jest pomocna oraz szybka i sprawna.
W menu znajdziemy dania typowe dla kuchni tego regionu (zupa cytrtynowa awgolemono, sałatka horiatiki - czyli odpowiednik polskiej sałatki greckiej, moussakas), ale również dania kuchni międzynarodowej (zupa cebulowa, barszcz czerwony, grilowana polędwica wołowa czy makarony).
Zamówione dania, to: tradycyjna grecka zupa cytrynowa na wywarze z rosołu, podawana z ryżem i kawałkami kurczaka (awgolemono), zupa cebulowa, spanakopitaka, mussakas, udziec jagnięcy z sosem figowym, kadaifi oraz grecki jogurt z musami owocowymi.
W menu znajdziemy dania typowe dla kuchni tego regionu (zupa cytrtynowa awgolemono, sałatka horiatiki - czyli odpowiednik polskiej sałatki greckiej, moussakas), ale również dania kuchni międzynarodowej (zupa cebulowa, barszcz czerwony, grilowana polędwica wołowa czy makarony).
Zamówione dania, to: tradycyjna grecka zupa cytrynowa na wywarze z rosołu, podawana z ryżem i kawałkami kurczaka (awgolemono), zupa cebulowa, spanakopitaka, mussakas, udziec jagnięcy z sosem figowym, kadaifi oraz grecki jogurt z musami owocowymi.
Tradycyjna grecka zupa cytrynowa awgolemono ugotowana na bazie bulionu z kury została podana z niewielką ilością ryżu, marchewką, kawałeczkami kury oraz ściętym białkiem. Mocno orzeźwiająca i bardzo delikatna w smaku. Zupa cebulowa została przygotowana w trochę inny sposób, niż zazwyczaj jest podawana w lokalach. Przede wszystkim nie było w niej grzanki oraz nie została zapieczona z serem - pomimo informacji w karcie, że tak jest podawana. Została również doprawiona ziołami, które delikatnie zmieniły smak zupy, do którego jestem przyzwyczajony. Pomimo tych rozbieżności, danie było smaczne.
W przerwie między daniami spróbowaliśmy spanakopity, czyli klasycznej greckiej potrawy ze szpinakiem, porem oraz fetą pieczonymi w cieście fillo. Usmażony na głebokim oleju rożek był wypełniony doskonałym w smaku farszem szpinakowym. Smaczny, ponieważ nie był nasiąknięty olejem.
Desery, to pyszny i gęsty jogurt grecki z dwoma rodzajami owocowego żelu oraz klasyczne ciastko greckie (kadaifi) podane z gałką loda. Bardzo smaczne.
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+deser/napoje): 179 zł
Adres lokalu: Piłsudskiego 1, Gdynia tel.: 58 622 77 52
Data publikacji: styczeń 2016
Niedaleko gdyńskiej promenady znajduje się hotel Dom Marynarza, a w tym hotelu restauracja El Greco. Kulinarnego zaskoczenia nie ma, ponieważ El Greco, zgodnie z nazwą, serwuje dania inspirowane kuchnią grecką. Przyznam szczerze, że gdyby nie oferta promocyjna pewnie do tej restauracji nigdy bym nie trafił. Z zewnątrz budynek zupełnie nie zachęca do tego, żeby wejść do środka. Mocno zaniedbana elewacja hotelowo-restauracyjna, a obok niego dobudowana drewniana weranda w kolorze ciemnego drewna.
Przekraczając próg lokalu przenosimy się do Grecji. Ściany z delikatną strukturą stylizowaną na nierówne greckie ściany domów pomalowane na pastelowe kolory mocno przypominały te, które pamiętam z pobytu w Atenach. Do tego drewniane stoły i krzesła, prosta dekoracja. Trochę szkoda, że są ciemnobrązowe. Pomalowane na biało rozjaśniły by pomieszczenie. Bezpośrednio przy wejściu masywny drewniany bar oraz wielkie okno do kuchni, gdzie można podpatrzeć jak przygotowywane są dania oraz porozmawiać z kucharzem.
Przekraczając próg lokalu przenosimy się do Grecji. Ściany z delikatną strukturą stylizowaną na nierówne greckie ściany domów pomalowane na pastelowe kolory mocno przypominały te, które pamiętam z pobytu w Atenach. Do tego drewniane stoły i krzesła, prosta dekoracja. Trochę szkoda, że są ciemnobrązowe. Pomalowane na biało rozjaśniły by pomieszczenie. Bezpośrednio przy wejściu masywny drewniany bar oraz wielkie okno do kuchni, gdzie można podpatrzeć jak przygotowywane są dania oraz porozmawiać z kucharzem.
Od progu wita nas sympatyczna i pogodna kelnerka, która cały czas dba o to, żeby wizyta upłynęła w miłej i przyjaznej atmosferze. Szybko przyjęte zamówienie, bez zbędnej zwłoki podawane dania. Jest pewna serwowanej kuchni, doskonale zna dania z karty. Początkowo wzbudziła naszą podejrzliwość twierdzeniem, że nie znajdziemy w okolicy lepszych dań inspirowanych Grecją, ale w miarę pojawiania się na stole kolejnych dań początkowa podejrzliwość coraz szybciej znikała.
Zamówione dania to: chłodnik ogórkowy oraz awgolemono (tradycyjna zupa cytrynowa), solomos pita z łososiem oraz krążki kalmarów, baranie bifteki faszerowane fetą oraz souvlaki wieprzowo-drobiowe.
Przystawki były bardzo proste w swojej formie i obłędnie smaczne. Solomos pita to dwa kawałki chłodnej pity na której znalazły się: gęsty sos tzatziki, spory plaster wędzonego, doskonałej jakości łososia. Do tego trochę czerwonej cebuli oraz kilka kaparów dla przełamania delikatnego smaku kremowego sosu i łososia. Doskonałe. Druga z przystawek, to kilkanaście krążków kalmara usmażonego w panierce z mąki na świeżym oleju. Kalmar był doskonale miękki i kruchy. Nawet w minimalnym stopniu nie był gumowaty. Podany z dwoma sosami (m.in. z papryki) smakował wybitnie.
Zupy to kolejne kulinarne małe działa sztuki. Tradycyjna grecka zupa cytrynowa awgolemono to danie bardzo delikatne w smaku. Ugotowana na bazie bulionu z kury została podana z niewielką ilością ryżu, marchewką, kawałeczkami kury oraz... ściętym białkiem. Delikatny, cytrynowy smak zupy doskonale orzeźwia w gorące dni. Druga z zup to chłodnik ogórkowy z mango z mleczkiem kokosowym. Nie jest to typowa zupa z karty. Jest ona podawana jako zupa dnia. Warto jednak na nią "polować" w lokalu, ponieważ jest fantastyczna w smaku. Chłodna, gęsta, delikatna i orzeźwiająca. Również doskonała na gorące dni.
Dania główne, to dwie klasyczne potrawy greckie. Kotlety z mielonej baraniny (bifteki) faszerowane fetą z dodatkiem sosu tzatziki i smażonymi ćwiartkami ziemniaka oraz szaszłyk z polędwicy wieprzowej i piersi z kurczaka (souvlaki me pita) podany z kilkoma kawałkami pity, smażonymi talarkami ziemniaczanymi z ziołami, sałatką oraz sosem tzatziki. Kotlety z baraniny miały bardzo delikatną konsystencję, mięso było soczyste i bardzo smaczne. Smakowały doskonale z farszem z fety. Mięso szaszłyków było miękkie, soczyste i dobrze doprawione. Również doskonałe w smaku. Sałatka podana z pysznym sosem vinegrette.
Posiłek w El Greco sprawia, że na dłuższą chwilę przenosimy się do Grecji. Pyszne smaki inspirowane kuchnią grecką, wystrój nawiązujący do greckich domów oraz szum Morza Śródziemnego... tzn. Zatoki Gdańskiej, która znajduje się kilkaset metrów od lokalu :)
Polecam zdecydowanie!
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka + zupa + danie główne + sok): 180 zł
Adres lokalu: Piłsudskiego 1, Gdynia tel.: 58 622 77 52
Data publikacji: czerwiec 2015
Data publikacji: czerwiec 2015
el greco, el greco gdynia, kuchnia grecka, kuchnia grecka w gdyni, gdynia, pomorskie, yelp, zomato, tripadvisor