GARD. NORDIC KITCHEN / GDYNIA

 
Restauracja Gård Nordic Kitchen znajduje się na terenie gdyńskiego hotelu Courtyard by Marriott. Biorąc pod uwagę, że hotel jest czterogwiazdkowy, raczej z ulicy byśmy nie weszli, żeby spróbować hotelowej kuchni. Okazją do odwiedzenia restauracji była weekendowa akcja promocyjna, podczas której szef kuchni Przemysław Woźny zaprezentował swoją nową kartę dań.
 
Lokal, to otwarta hotelowa przestrzeń, rozdzielona na dwa poziomy. Dolny poziom zajmują stoliki, nad którymi góruje otwarta kuchnia, w której można obserwować krzątających się kucharzy. Karta dań jest inspirowana daniami kuchni skandynawskiej. Spośród przystawek (cena: 15-36) można wybrać dania skandynawskie (tost skagen, Danish smørrebrød w kilku odmianach), tercet śledzi, rosti ziemniaczane czy też tatara wołowego.  Propozycja zup (cena: 18 zł), to norweska zupa rybna, krem pomidorowy z homarem oraz zupa grzybowa z dojrzewającą szynką. Dania główne zostały podzielone na trzy grupy. W pierwszej z nich (cena: 36-42 zł) znajdziemy podpłomyki w kilku odmianach, Drugą z grup stanowią tzw. klasyki Gård (cena: 39-65 zł), do której zaliczono, m.in.: fileta z bażanta, dorsza po norwesku, comber jagnięcy czy burgera Gård. Ostatnią, trzecią grupę dań stanowią dania z grilla (cena: 29-85 zł). W tej grupie znalazły się krewetki, stek z polędwicy wołowej, pierś z kurczaka oraz łosoś. Warto zaznaczyć, że podane ceny dotyczą wyłącznie składnika głównego danego dania (mięso, ryba, owoce morza). Każdy z dodatków (ziemniaki, frytki, sałatki, surówki, pieczone warzywa) jest płatny dodatkowo 10 zł, podobnie jak sosy (w cenie 5 zł).

Zamówione dania, to: tost Skagen i Danish smørrebrød jako przystawki, krem z pomidorów i skandynawska zupa rybna, dorsz po norwesku i filet z bażanta oraz desery pod postacią creme brule i tarty z jagodami. 



W oczekiwaniu na zamówione dania otrzymaliśmy kromki smacznego pieczywa podanego z masłem. Na pierwsze z zamówionych dań czekaliśmy ok. 20 minut.


Tost Skagen okazał się być bardzo lekki i przyjemny w smaku. Na cienkim i chrupiącym toście o maślanym smaku znalazła się spora porcja sałatki z krewetek posypanej ikra z sielawy. Lekko słodkawe krewetki doskonale przełamywał słony smak ikry. Druga z przystawek, to  Danish smørrebrød czyli cienka kromka czarnego pieczywa o gorzkawym smaku, na którym znalazł się sos holenderski przykryty idealnie ugotowanymi szparagami oraz jajkiem pochet. Podobnie, jak w przypadku wcześniejszej przystawki, również tutaj kucharz połączył składniki o przeciwstawnych smakach (słodki - gorzki), które ciekawie połączyły się w daniu.


Norweska zupa rybna to smaczny bulion rybny połączony z kawałkami dorsza i łososia oraz warzywami (białe warzywa, czosnek, pomidor). Esencjonalny smak bulionu podkręcony delikatnie tylko słodkością pomidorów oraz czosnkiem został przełamany intensywnym aromatem zgrillowanej krewetki. Druga z zup, to gęsty krem zrobiony z pomidorów z dodatkiem oliwy oraz kawałkami homara.
 
 

Pierwsze z dań głównych, to kawałek smażonego dorsza podanego z krewetkami, gotowanym jajkiem i startym chrzanem. Delikatny smak soczystej ryby został przełamany sosem maślano - cytrynowym. Ostry smak chrzanu nadawał daniu pazura.


Drugie z dań głównych, to filet z bażanta podany z duszonymi warzywami korzennymi, gruszką, ziemniakami i sosem z pomarańczy. Mięso zostało przygotowane prawidłowo, jednak mi osobiście nie przypadło do gustu ze względu na swoją strukturę i twardość. Pomimo tego dobrze smakowało ze słodkawym sosem z pomarańczy oraz soczystą i słodką gruszką. Warzywa zostały przygotowane al dente.


Desery, to creme brule oraz tarta z jagodami. Pierwszy z deserów został niestety przygotowany nieprawidłowo, pomimo doskonałego smaku. Miał płynną konsystencję oraz nie przykrywał go skarmelizowany cukier. Drugi z deserów, to delikatne i kruche ciasto z dużą ilością jagód podane z kremem cytrynowym i grzankami cukrowymi. Bardzo smaczny i lekki.

 

Wizyta w lokalu była wyjątkowo udana. Zaproponowane dania były bardzo smaczne oraz ciekawie podane. Spacerując po gdyńskim nabrzeżu warto zajść do hotelu Courtyard by Marriott aby spróbować dań kuchni skandynawskiej. Polecamy zdecydowanie!

Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+deser+lemoniada): 270 zł
Adres lokalu: Gdynia, Nabrzeże Prezydenta 38, tel.: 58 743 07 15
Data publikacji: luty 2018

 
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

gard, kuchnia skandynawska, restauracja, restauracja hotelowa, gdynia, pomorskie, ryba, świeża ryba, smakosze, smakosze.info, recommended_by_smakoszeinfo

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem