GRECO / WROCŁAW

Pierwszy raz smaków kuchni Greco mieliśmy okazję spróbować prawie 4 lata temu, podczas naszej pierwszej wizyty we Wrocławiu. Ponieważ wtedy byliśmy zadowoleni, postanowiliśmy odwiedzić lokal raz jeszcze.
 
Niewielki lokal znajduje się na wrocławskim Rynku. Urządzony jest w stylu typowej greckiej tawerny. Do dyspozycji gości pozostaje również całoroczny ogródek zewnętrzny, który jest przeszklony i ogrzewany.
 
Obsługa jest szybka i sprawna. Kelner doskonale zna dania i potrafi zaproponować coś od siebie. Karta jest bardzo kolorowa i dopracowana graficznie, a przy tym ładnie wydana. W menu znajdziemy sałatki, zupy (m.in. flaki po grecku, zupa rybaka), gyros, ryby i owoce morza oraz typowe dania kuchni greckiej (moussaka, stifado wołowe, souvlaki). Pomimo, że lokal znajduje się w samym rynku, ceny są umiarkowane. Na zamówione dania czekamy kilkanaście minut.
 

Zamówione dania, to przystawka pod postacią malutkich smażonych rybek maridas podanych z sosem tzatziki i grzankami czosnkowymi, jagnięcina z warzywami i comber jagnięcy oraz desery (baklawa i grecka chałwa).
 
Przystawka składała się z 30 malutkich rybek, usmażonych na głębokim oleju. Były zbyt długo przetrzymane na tłuszczu, więc trochę zmieniły swój smak. Rybki są smażone w całości, razem z głową i ogonem i w takiej też postaci jedzone. Do rybek zamówiliśmy dodatkowo grzanki z oliwą i ziołami oraz bardzo smaczne tzatziki, czyli grecki gęsty jogurt ze świeżym ogórkiem i czosnkiem.


Paidakia, czyli comber jagnięcy został podany z ziemniakami pieczonymi z oliwą, oregano i sokiem z cytryny oraz sałatką. Mięso było bardzo delikatne w smaku oraz wyjątkowo soczyste. Ziemniaki zostały świeżo upieczone, były chrupiące i smaczne. Sałatka została podana z pysznym, delikatnym sosem vinegrette. Do dania podano doskonałe w smaku tzatziki, które perfekcyjnie podkreślały smak mięsa. Drugie z dań to kawałki jagnięciny duszone z warzywami (papryka, cukinia), podane z greckimi warzywami. Również w przypadku tego dania mięso było bardzo soczyste i delikatne. Wyjątkowo smaczne.


 
Desery, to klasyka w najlepszym wydaniu. Pierwszy z nich, to bardzo krucha grecka chałwa podana z gałką loda. Drugi z deserów, to klasyczna baklawa przygotowana z ciasta listkowego filo, przełożonego warstwami siekanych orzechów wymieszanych z miodem i zapieczonego. Słodkie, a przy tym wyjątkowo pyszne.


Wizyta w Greco pokazała, że pomimo upływu lat lokal nadal trzyma wysoki poziom. Pomijając mniej udaną przystawkę dania były bardzo smaczne, a przy tym ładnie podane. Jak dla nas: polecamy!

Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+danie obiadowe+deser+napój): 150 zł
Adres lokalu: Wrocław, Rynek 15, 71 343 29 12
Data publikacji: październik 2016
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

dolnośląskie, dolnoslaskie, kuchnia grecka, wroclaw, owoce morza, Restauracja, restauracje sieciowe, ryby, Wrocław, greco, greco wroclaw, greco wrocław, opinie greco wrocław, restauracja rynek wrocław

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem