SKŁADNIKI (na 4 porcje)
- 4 kotlety ze schabu bez kości o grubości ok. 1-1,5 cm
- 1 kg kiszonej kapusty
- 4 łyżki smalcu
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- świeżo zmielony pieprz (do smaku)
- sól (do smaku)
- 3 łyżeczki kminku
- 4 - 5 ziemniaków
- średniej wielkości marchewka (do dekoracji)
Najpierw należy schab pokroić na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm, a następnie delikatnie rozbić je tłuczkiem.
Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie wetrzeć delikatnie w mięso po obu stronach. Posypać kminkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zostawić na ok. godzinę, żeby mięso przeszło przyprawami. Przed samym smażeniem doprawić solą.
Rozgrzać smalec na patelni i obsmażyć plastry schabu z obu stron na złoty kolor. Smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony. Obsmażone mięso odkładać na talerz. Tłuszcz ze smażenia pozostawić na patelni.
Pokrojoną w kostkę cebulę posolić i zeszklić na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodać kiszoną kapustę, liście laurowe i ziela angielskie. Mieszając, smażyć kapustę przez ok. 2 minuty na małym ogniu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. W tym czasie wyłożyć połowę kapusty do żaroodpornej formy, następnie położyć plastry schabu i znów położyć kapustę. Naczynie przykryć pokrywą lub podwójną warstwą folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
Podawać z pokrojonymi w talarki i usmażonymi na smalcu ziemniakami.
Przygotowany w ten sposób schab jest bardzo soczysty, a przy tym aromatyczny od ziół.
schab, schab wieprzowy, dania ze schabu, schab pieczony, kiszona kapusta, dania z kiszonej kapusty, zapiekany schab, zapiekanka ze schabu, schab pieczony z kiszoną kapustą