Łosoś Teriyaki

Łosoś Teriyaki

Składniki

- 4 średnie filety z łososia
- 1/4 szklanki sosu Teriyaki
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki miodu
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- mielone orzechy lub prażony sezam
 
 
Czas przygotowania: 40 min
 
 
 
 

Przygotowanie

Do miseczki wlać sos teryiaki, sok z limonki i miód. Wymieszać. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać imbir i ponownie wymieszać.  
Filety rybne posmarować marynatą. Przykryć je i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
 
Patelnię grillową lub  żeliwną (polecam raczej tę drugą) posmarować olejem do woka z dodatkiem oleju arachidowego. Ułożyć kawałki łososia (skórą do dołu) i smażyć 4-5 minut (w zależności od grubości fileta). Przewrócić na drugą stronę i piec ok. 1 minuty. Ryba powinna zostać soczysta w środku i lekko różowa.    
Przed podaniem posypać prażonym sezamem (ziarna sezamu można uprażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu) lub zmielonymi orzechami.
 
     
     
 
 
 

łosoś, łosoś teriyaki, łosoś marynowany, łosoś grillowany, łosoś z grilla

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem