Cielęcina w sosie serowym

 

Cielęcina w sosie serowym

Składniki:

Mięso:
1 kg poędwicy cielęcej
1 stołowa łyżka soli
1-2 gałązki rozmarynu
2-3 gałązki tymianku
2 stołowe łyżki oliwy z oliwek
zioła można zamienić opcjonalnie na zioła suszone (1 płaska łyżka stołowa każdego)

Sos:
1 szalotka (można zastąpić małą zwykłą cebulą)
50 g schłodzonego masła, pokroić w kostkę
80 ml białego wina półwytrawnego
100 g sera z pleśnią (roquefort, gorgonzola, stilton)
100 ml śmietany 18%
mielony pieprz do smaku
 
Porcja na 4 osoby
Czas przygotowania: 60 min
 
 
 
 

Przygotowanie

Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Z gałązek oberwać igły rozmarynu i liście tymianku, dodać do oliwy całość zblendować. Jeśli blender nie jest dostępny, można zioła drobno posiekać, wymieszać z solą i dobrze rozetrzeć. W powstałej mieszance obtoczyć mięso ze wszystkich stron. Zostawić na 15 minut.    
Rozgrzać piekarnik do 200˚С. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, mięso obsmażyć ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na 15 minut. Tłuszcz ze smażenia mięsa pozostawić na patelni. Mięso wyjąć z piekarnika  i odstawić na 10 minut, żeby odpoczęło.
   
W czasie pieczenia mięsa w piekarniku przygotować sos. Na tej samej patelni gdzie smażyło się mięso rozgrzać 20 g masła, a gdy masło przestanie się pienić, dodać cebulę i zeszklić, nie doprowadzając do zrumienienia. Wlać wino i odparować połowę jego objętości. Rozdrobnić ser w palcach i, ciągle mieszajac sos drewnianą łopatką do całkowitego rozpuszczenia sera, dodawać go małymi porcjami. Po rozpuszczeniu sera dodać śmietankę i dobrze wymieszać do uzyskania jednorodnej masy. 
   
Zdjąć patelnię z ognia i odstawić na 1 minutę. Jeśli sos jest zbyt rzadki, to należy go zagęścić poprzez dodawanie do sosu małymi kawałeczkami  reszty masła, aktywnie mieszając. Następny kawałek masła dodawać tylko wtedy, gdy poprzedni się rozpuścił.      

Po 45 minutach dodajemy pozostałą część pokrojonej szalotki, a po godzinie pieczarki lub grzyby. Całość trzymamy w piekarniku jeszcze 15 minut.
 
 
 
 
Propozycja podania: sałatka ziemniaczna. Ziemniaki gotujemy w taki sposób, żeby były lekko twardawe. Po ostudzeniu kroimy w ćwiarki, dodajemy pokrojone w plastry ogórki kiszone oraz pokrojoną czerwoną paprykę. Dodajemy do smaku sól oraz odrobinę ostrej papryki. Całość mieszamy z lekko ukwaszoną śmietaną.
     
 
 
 

Delikatna cielęcina, duszona szalotka, półsłodkie wino, ser pleśniowy... A wszystko połączone z wykwintnym sosie. Idealne danie na obiad lub romantyczną kolację.

 

polędwiczka cielęca, polędwiczki cielęce, polędwiczki cielęce w sosie serowym, cielęcina w sosie z sera plesniowego, cielęcina przepisy, cielęcina duszona, polędwiczki cielęce magda gessler, polędwiczki cielęce okrasa, polędwiczki cielęce jakubiak,

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem