|
Cielęcina w sosie serowym
Składniki:Mięso:
1 kg poędwicy cielęcej 1 stołowa łyżka soli 1-2 gałązki rozmarynu 2-3 gałązki tymianku 2 stołowe łyżki oliwy z oliwek zioła można zamienić opcjonalnie na zioła suszone (1 płaska łyżka stołowa każdego)
Sos: 1 szalotka (można zastąpić małą zwykłą cebulą) 50 g schłodzonego masła, pokroić w kostkę 80 ml białego wina półwytrawnego 100 g sera z pleśnią (roquefort, gorgonzola, stilton) 100 ml śmietany 18% mielony pieprz do smaku Porcja na 4 osoby
Czas przygotowania: 60 min
|
Przygotowanie
Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Z gałązek oberwać igły rozmarynu i liście tymianku, dodać do oliwy całość zblendować. Jeśli blender nie jest dostępny, można zioła drobno posiekać, wymieszać z solą i dobrze rozetrzeć. W powstałej mieszance obtoczyć mięso ze wszystkich stron. Zostawić na 15 minut. | |||
Rozgrzać piekarnik do 200˚С. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, mięso obsmażyć ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na 15 minut. Tłuszcz ze smażenia mięsa pozostawić na patelni. Mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, żeby odpoczęło. |
|||
W czasie pieczenia mięsa w piekarniku przygotować sos. Na tej samej patelni gdzie smażyło się mięso rozgrzać 20 g masła, a gdy masło przestanie się pienić, dodać cebulę i zeszklić, nie doprowadzając do zrumienienia. Wlać wino i odparować połowę jego objętości. Rozdrobnić ser w palcach i, ciągle mieszajac sos drewnianą łopatką do całkowitego rozpuszczenia sera, dodawać go małymi porcjami. Po rozpuszczeniu sera dodać śmietankę i dobrze wymieszać do uzyskania jednorodnej masy. |
|||
Zdjąć patelnię z ognia i odstawić na 1 minutę. Jeśli sos jest zbyt rzadki, to należy go zagęścić poprzez dodawanie do sosu małymi kawałeczkami reszty masła, aktywnie mieszając. Następny kawałek masła dodawać tylko wtedy, gdy poprzedni się rozpuścił. | |||
Po 45 minutach dodajemy pozostałą część pokrojonej szalotki, a po godzinie pieczarki lub grzyby. Całość trzymamy w piekarniku jeszcze 15 minut. |
|
||
Propozycja podania: sałatka ziemniaczna. Ziemniaki gotujemy w taki sposób, żeby były lekko twardawe. Po ostudzeniu kroimy w ćwiarki, dodajemy pokrojone w plastry ogórki kiszone oraz pokrojoną czerwoną paprykę. Dodajemy do smaku sól oraz odrobinę ostrej papryki. Całość mieszamy z lekko ukwaszoną śmietaną.
|
Delikatna cielęcina, duszona szalotka, półsłodkie wino, ser pleśniowy... A wszystko połączone z wykwintnym sosie. Idealne danie na obiad lub romantyczną kolację.
polędwiczka cielęca, polędwiczki cielęce, polędwiczki cielęce w sosie serowym, cielęcina w sosie z sera plesniowego, cielęcina przepisy, cielęcina duszona, polędwiczki cielęce magda gessler, polędwiczki cielęce okrasa, polędwiczki cielęce jakubiak,