KARCZMA JADŁO KARPACKIE / SANOK

 
Karczma Jadło Karpackie zlokalizowana jest na terenie sanockiego rynku miejskiego. Lokal promuje się serwując swoim gościom tradycyjne dania regionalne, którym poświęcona jest osobna strona w karcie dań.
 
Lokal, nawiązując do nazwy, utrzymany jest w konwencji trochę karczmy, a trochę wiejskiej chaty. W środku została postawiona drewniana wiata ze skośnym dachem, pod którą umieszczono masywne drewniane stoły i ławy. Na ścianach znajduje się dużo powieszonych przedmiotów codziennego uzytku, używanych dawniej na wsi oraz stare zdjęcia w drewnianych ramach. Mnogość tych elementów oraz sposób ich powieszenia sprawia wrażenie przypadkowości i nieładu. Wpływa też niekorzystnie na czystość, ponieważ na wielu z tych elemntów znajdowała się warstwa kurzu.
 
Karta dań nie jest ani ładna, ani brzydka. W drewnianych okładkach umieszczono foliowe koszulki, a w nich zadrukowane kartki z wykazem dań. Menu jest jednak czytelne i estetyczne. Ceny, na pierwszy rzut oka, są bardzo przystępne. Dopiero po chwili zorientowaliśmy się, że dodatki należy wybrać oddzielnie. Cena dodatków, w porównaniu z ceną głównego składnika dania,  jest relatywnie wysoka.
 
Zamówione przez nas dania, to: fasola z czosnkiem jako przystawka, zupy czanachy i lewasz, stolniki i gołąbki bieszczadzkie jako danie główne.
 
Fasola po zydowsku, to nic innego jak fasola typu "Jaś" ugotowana z dużą ilością czosnku oraz pietruszki. Fasola była miekka, lekko słodkawa, sycąca i bardzo smaczna.
 
 
Kolejnym daniem była czanachy, czyli jednogarnkowe danie, którego podstawowymi dwoma składnikami są fasola i mięso. Potrawa uznawana jest za narodowy przysmak Ukraińców, ale też znajdziemy ją w kuchni Gruzinów oraz Tatarów. Tutaj została podana w formie zupy. Danie miało mocny i intensywny smak, chociaż w otrzymanej przeze mnie porcji znajdował sie tylko jeden kawałek mięsa. Trochę mało.
 
 
Kolejna zupa, to rodzaj kartoflanki z dodatkiem czosnku. Lawasz, bo o tej zupie mowa, miała przyjemny słodkawy smak o lekkim czosnkowym zabarwieniu.
 
 
Pierwszym daniem głównym były bojkowskie stolniki, czyli gołąbki zrobione z dwóch rodzajów ziemniaków. Farsz zrobiony jest z utartych z twarogiem gotowanych ziemniaków, zawinietych w ciasto zrobione z surowych utartych ziemniaków. Całość dodatkowo zawinięta jest w liście kapusty i w takiej postaci zapieczone w piekarniku. Danie podobne w smaku do pyzy. Smakowało doskonale z podaną w charakterze dodatku zeszkolną cebulą.
 
Drugie z dań głównych, to gołąbki bieszczadzkie, zrobione z poszatkowanej kapusty wymieszanej z mięsem mielonym wieprzowym i zapieczone w piekarniku. Podane z sosem pomidorowym. Mięso było bardzo smaczne, a przy tym nie było zbite.
 
 
Wizyta w lokalu była bardzo udana. Podane dania były bardzo proste w formie oraz wyjątkowo smaczne. Poecamy zdecydowanie.
 
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne bez dodatków): 130 zł
Adres lokalu: Rynek 12, Sanok tel.: 13 464 67 00
Data publikacji: październik 2018
 
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

Karczma Jadło Karpackie sanok, Karczm sanok menu, Jadło Karpackie sanok menu, smaki podkarpackie, kuchnia regionalna podkarpacia, kuchnia regionalna bieszczady, kuchnia polska, kuchnia bojkowska, sanok, podkarpackie

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem