MANTRA / GDAŃSK

Dokładnie trzy lata temu, w sierpniu 2012 roku miałem okazję po raz pierwszy odwiedzić ten lokal, serwujący dania kuchni indyjskiej i chińskiej. Zafascynował mnie wówczas swoim klimatem, fantastyczną obsługą oraz pysznymi daniami.

Przez ten czas niewiele się zmieniło. Lokal, umiejscowiony w niskim budynku na tyłach C.H. Alfa, nadal zachwyca prostym, ale bardzo ciepłym wystrojem, nawiązującym do indyjskich klimatów. Ciemne ściany, dużo ciemnego drewna, bardzo kolorowe siedziska niskich foteli. Przy wejściu gości lokalu wita kelnerka. Po chwili oczekiwania zajmujemy stolik w przytulnej "loży" w jednej z sal. Niezwłocznie otrzymujemy karty dań.

Menu jest mocno rozbudowane, więc każdy znajdzie coś dla siebie (kalmary i krewetki, wieprzowina, baranina, ryby, dania jarskie). Ceny umiarkowane. Kelnerka bez problemu orietuje się w karcie dań i potrafi udzielić szczegółowych odpowiedzi na zadawane pytania.

Zamówione dania, to: rollo z kawałkami baraniny, nepalskie pierożki z baraniną, kawałki wieprzowiny z cebula i papryką oraz kawałki wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym.
Jako pierwsze na stole pojawiły się metalowe pojemniczki z sosami. Bajecznie kolorywymi od indyjskich przypraw i nieziemsko smacznymi. Sos w kolorze młodego zielonego groszku był lekko słodkawy, intesywnie żółty miał smak orzeźwiający, czerwony był mocno ostry, natomiast bordowy aromatycznie ziołowy. Zaraz po sosach na stole pojawiło się potężne rollo wypełnione duzymi kawałkami miękkiej i aromatycznej baraniny połaczonej z warzywami (papryka, marchewka) oraz pojemnik z 6 pierożkami wypełnionymi mieloną baraniną. Rollo było tak duże, że spokojnie może stanowić pdrębne danie obiadowe. Pierożki, to sporej wielkości kulki wypełnione po brzegi pysznym, soczystym mięsem. Ciasto pierożków było srednio grube, ugotowane na półtwardo. Doskonałe w smaku.
 

Danie główne, to paski wieprzowiny podane w dwóch sosach (łagodnym słodko-kwasnym i ostrym na bazie chilli) z warzywami oraz indyjskim ryżem basmati i indyjskim chlebkiem Naan. Mięso doskonale kruche i soczyste. Fantastycznie smakowało z podanymi sosami. Warzywa, w obu przypadkach stanowiące dodatek do dania, a nie jego główny składnich, były ugotowane al dente. Ciekawy smak miał chlebek Naan, który trochę przypominał włoską focaccię podaną z pysznym masłem czosnkowym i ziołami.
 

Niewątpliwym sukcesem restauracji jest to, że po trzech latach funkcjonowania potrafi nadal zachwycać niezmienionym smakiem swoich potraw. Dania są smaczne, Porcje są naprawdę spore, więc bez problemu można się udać na posiłek i wyjść z restauracji najedzonym. Ważne jest również to, że porcje są zgodne z opisem, tak więc zamawiając np.: danie z wieprzowiną możemy byc pewni, że w porcji będzie w przewadze mięso, a warzywa  i sos będą tylko dodatkiem uzupełniającym ten składnik, a nie odwrotnie. Jak dla nas: rewelacja. Polecamy ten lokal zdecydowanie.

Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka + danie główne + napoje): 112 zł
Adres lokalu: Krynicka 7, Gdańsk tel.: 530 171 717
Data publikacji: sierpień 2015
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

mantra, mantra gdańsk, mantra gdansk, restauracja mantra, kuchnia hinduska, kuchnia indyjska, gdansk, kuchnia orientalna w gdańsku, kuchnia orientalna gdansk, pomorskie

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem