MASZOPERIA / HEL

Maszoperię znajdującą się na Helu odkryłem na początku 2015 roku, wybierając się na niedzielny wypad za miasto. Hel to niewielkie miasteczko znajdujące się nad Morzem Bałtyckim, będące ośrodkiem turystycznym oraz ośrodkiem rybołówstwa. Dla niektórych początek a dla innych koniec Polski. Poza sezonem jest tu bardzo cicho i spokojnie. Długi czerwcowy weekend oraz letni sezon turystyczny sprawiły, że to małe miasteczko tętniło życiem. 

Lokal umiejscowiony jest w połączonych dwóch chatach rybackich. Jest to miejsce z tradycjami, ponieważ działa nieprzerwanie od 40 lat. W tym roku na początku czerwca Maszoperia świętowała swoje 40 urodziny. Wnętrze lokalu ma układ chaty rybackiej podzielonej na izby. Pomieszczenia są wykończone w drewnie, dekoracje i drewniane meble nawiązują do kaszubskiej tradycji. 


Karta dań jest bardzo urozmaicona. Królują w niej oczywiście ryby. Jest sporo dań oznaczonych jako regionalne, przy czym określenie to nie odnosi się to tylko do regionu Pomorza, ale ogólnie do regionalnej kuchni świata. Znajdziemy również dania mięsne, dania z krewetek, krabów, raków, żabich udek czy pizzę.


Zamówione przeze mnie dania to: śledź po kaszubsku, tatar z łososia, dorsz smażony podawany w sosie koperkowo-czosnkowym oraz smażony halibut. Sporo dań ma ceny za porcję, jednak ryby w zdecydowanej większości są wyceniane są wg gramatury. Niezależnie od tego, czy ryba jest wyceniona wg gramatury czy za porcję wszystkie dodatki są dodatkowo płatne.

Śledź po kaszubsku, to średniej wielkości dwa mięsiste płaty śledziowe podane z przesmażoną cebulą, przetrzymane w zalewie. Mięso ryby były jędrne i zbite. Smakowało fantastycznie. Druga z przystawek to trzy sporej wielkości "kluseczki" z łososia podane z drobno pokrojoną surową papryką, białą cebulą, ogórkiem i oliwą smakową. Mięso bardzo smaczne, chociaż dodatek papryki, w moim odczuciu, nie był najlepszym pomysłem ponieważ ten smak był dominujący w daniu. Pozostałym jednak smakowało bardzo.
 
 
Halibut został podany w postaci najprostszej z możliwych czyli usmażony na świeżym oleju. Doskonale chrupiąca skórka skrywała soczyste i delikatne mięso. Delikatnie przyprawione, przepyszne. Dorsz został przed usmażeniem delikatnie przyprawiony ziołami, dzięki czemu nabrał bardziej wyrazistego smaku. Podany z delikatnym sosem śmietanowym z dodatkiem koperku smakował wybornie. Grubo cięte frytki oraz świeże surówki z białej i czerwonej kapusty dopełniły doskonałego smaku dania.
 

Kolejna wizyta potwierdziła, że lokal serwuje świeże i doskonałe w smaku ryby. Pomimo tego, że sezon w pełni nie odczuwa się tego w smaku dań. Są równie smaczne poza sezonem, kiedy klientów niewiele jak i w sezonie, kiedy głównym deptakiem Helu przemieszczają się tłumy turystów.


Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka, danie główne, kawa, herbata): 130 zł
Adres lokalu: Wiejska 110, Hel tel.: 58 675 02 97
Data publikacji: czerwiec 2015
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

Dla niektórych początek a dla innych koniec Polski. Hel. Niewielkie miasteczko znajdujące się nad Morzem Bałtyckim, będące ośrodkiem turystycznym oraz ośrodkiem rybołówstwa. Idealne miejsce zatem, żeby wybrać się tutaj na niedzielny obiad złożony z ryb, a potem na poobiedni spacer na nadmorską promenadę. 
 
Spacerując głównym deptakiem Helu mijaliśmy po drodze wiele restauracji. Poza sezonem wiele z nich jest jednak zamknięte. Maszoperia jest jednym z kilku lokali całorocznych. Nazwa lokalu nawiązuje do rybnej tradycji tego miejsca. Maszoperia bowiem to nic innego jak zespół rybaków razem prowadzących połowy na morzu. Ta forma współpracy Kaszubów na Pomorzu funkcjonuje od czasów średniowiecza aż po dziś dzień. 
 
Lokal umiejscowiony jest w połączonych dwóch chatach rybackich. Jest to miejsce z tradycjami, ponieważ działa nieprzerwanie od 35 lat. Wnętrze lokalu ma układ chaty rybackiej podzielonej na izby. Pomieszczenia są wykończone w drewnie, dekoracje i drewniane meble nawiązują do kaszubskiej tradycji. W jednym z pomieszczeń znajduje się kominek, dzięki czemu w całym lokalu czuć przyjemny zapach palonego drewna. Minusem jest to, że pomieszczenia są mocno niedogrzane.
 
 
Karta dań jest bardzo mocno rozbudowana. Królują w niej ryby. Jest sporo dań oznaczonych jako regionalne. Znajdziemy również dania mięsne, dania z krewetek, krabów, raków, żabich udek czy pizzę.
 
Zamówione przeze mnie dania to: śledź po żydowsku, ostra zupa rybna oraz dorsz smażony podawany w sosie koperkowo-czosnkowym. Sporo dań ma ceny za porcję, jednak ryby wyceniane są wg gramatury.
 
Przystawka, to dwa mięsiste i duże płaty śledziowe w delikatnej marynacie. Podane z pysznym słodko-ostrym sosem pomidorowym, marynowanym pieprzem, marynowaną szalotką oraz marynowanym czosnkiem. Zarówno wygląd jak i smak płatów śledzia potwierdzał, że ryba była świeżo przygotowana. Mięso ryby były jędrne i zbite. Tak dalekie od tego, co zazwyczaj można kupić w sklepach. Wielkość dania powoduje, że swobodnie mogłoby być daniem głównym. Jego smak jako całości: doskonały.
 


Zupa rybna to tak na dobrą sprawę wariacja na temat zupy rybnej. Bardziej była to rybna zupa gulaszowa. Na bazie  bulionu rybnego przygotowano bardzo ostrą, ale również bardzo smaczną zupę składającą się ze sporej ilości kawałków rybnych i warzyw, w tym papryki.
 

Danie główne to sporej wielkości filet z dorsza w sosie koperkowo - czosnkowym podany z bukietem surówek i opiekanymi ziemniakami. Podobnie jak w przypadku śledzia dorsz był również zjawiskowo smaczny. Idealnie kruche mięso, którego smak delikatnie podkreślał podany sos. Maszoperia to jedna z niewielu restauracji, która podaje rybę delikatnie przyprawioną ziołami przed usmażeniem. Dzięki temu otrzymujemy bardziej wyraziste w smaku danie. Opieczone ziemniaki były również bardzo smaczne. 
 

Maszoperia to kolejna restauracja, którą mogę zdecydowanie polecić. Pyszna kuchnia, miła i dyskretna obsługa, ciekawe wnętrze lokalu. Czego można oczekiwać więcej?


Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka, zupa, danie główne, kawa, herbata): 160 zł

Adres lokalu: Wiejska 110, Hel tel.: 58 675 02 97
Data publikacji: marzec 2015
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

maszoperia hel, świeża ryba, swieza ryba, hel, gault&millau, gault millau, świeża ryba hel, restauracja świeza ryba

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem