Monte Verdi to lokal z tradycjami. Usytuowany niedaleko głównej gdyńskiej ulicy, od 17 lat poleca swoją kuchnię. Obecnie serwuje dania kuchni włoskiej.
Lokal jest niewielki, jednak bardzo przytulny. Podzielony na dwie części połączone kilkoma schodami: w górnej lada bufetowa i wielki stół na kilka osób, natomiast w dolnej części znajdują się stoliki na 2-4 osoby. Menu jest wyjątkowo mocno rozbudowane: 18 rodzajów pizzy, 12 dań mięsnych (polędwiczki wieprzowe, polędwica wołowa, schab, kurczak), 7 dań rybnych, 17 dań makaronowych, zupy i przystawki. Można się pogubić. Trudno jest też się zdecydować na jakieś konkretne danie. Ceny umiarkowane.
Zamówione dania to: carbonara, zupa z ryb i owoców morza, dorsz w sosie śmietanowo-serowym oraz schab zapiekany z szynką parmeńską, mozzarellą i sosem pomidorowym.
Carbonara była smaczna. Makaron penne ugotowany al.dente został podany jednak ze zbyt rozwodnionym sosem. Danie bardziej przypominało zupę niż makaron z sosem.
Zupa rybna z owocami morza miała intensywny smak i aromat. Doskonały rybny smak, mocno pikantny. Danie bardzo smaczne, jednak nie do zjedzenia dla osób nie lubiących ostrych potraw.
Schab zapieczony z szynką parmeńską, mozzarellą i sosem pomidorowym został podany z dwiema grzankami zrobionymi na bazie ciabatty. Pomimo tego, że schab z szynką włoską stanowił ciekawe połączenie smakowe, danie było umiarkowanie smaczne i najmniej udane z całej kolacji. Zacznę od formy: zdecydowany nadmiar sosu pomidorowego sprawił, że całość znajdująca się pod rukolą i roztopionym serem pływała. Efektem tego po usunięciu sera ukazał się mało apetyczny obraz mięsa ociekającego rzadką breją w kolorze rozgotowanych pomidorów. Na daniu pojawiły się dwa rodzaje sera: roztopiona serowa masa (również w nadmiarze) otulająca mięso oraz płatki parmezanu stanowiące dekorację. Roztopiona masa serowa mocno zniekształcała smak mięsa oraz szynki włoskiej. Mozzarella, nawet jeśli była w daniu, to nie była wyczuwalna w smaku. Mięsa było sporo. Miękkie i o mocno pomidorowym smaku. Grzanki podane jako dodatek do dania były rozmiękłe i nieapetyczne.
Drugie z dań głównych to dorsz w sosie. To danie było zdecydowanie lepsze. Kawałek smacznej ryby w delikatnym sosie podany ze świeżo ugotowanymi ziemniakami. Jedyna rzecz, która może kłuć w oczy to dekoracja. Rozgotowane pomidorki koktajlowe zamiast dekorować raczej psuły efekt wizualny dania.
Ogólnie restauracji raczej nie polecam. Za porównywalne pieniądze można zjeść w innych lokalach serwujących dania kuchni włoskiej zdecydowanie bardziej smacznie, ciesząc przy tym oko apetycznie podanymi daniami.
Koszt dania dla dwóch osób (przystawka + zupa + danie główne + kawa/herbata): 120 zł
Adres lokalu: Wybickiego 3, Gdynia tel.: 58 661 26 46
Data publikacji: kwiecień 2015
monte verdi, gdynia, monte verdi gdynia, kuchnia włoska, pizzeria, kuchnia włoska gdynia, zomato gdynia, yelp gdynia