Oliwa do Ognia jest niewielkim lokalem na kilka stolików znajdującym się w centrum Gdańska. Centralne miejsce to bar, gdzie możemy złożyć zamówienie oraz serce lokalu, czyli piec opalany drewnem, Meny jest wypisane kredą na ścianie. Lokal proponuje kilka odmian włoskiej pizzy. Ceny, pomimo tego że jest to ścisłe centrum miasta, są bardzo przystępne.
Sam lokal jest bardzo kameralny i przytulny. Jasne kolory ścian oraz cegła i drewno sprawiają, że w tym lokalu chce się po prostu usiąść przy jednym z kilku malutkich stolików i zjeść.
Ponieważ miałem ochotę na lekką kolację, więc zamówiłem pizzę prosciutto e rucola. Na cienkim i chrupiącym cieście przykrytym warstwą sosu z przetartych pomidorów znalazły się mozzarella, szynka prosciutto crudo, pomidorki cherry oraz dodatkowo zamówione przeze mnie pieczarki. Całość została przykryta rucolą i posypana startym parmezanem. Przyznam szczerze, że pizza była jedną z lepszych, jakie miałem okazję jeść ostatnio. Bardzo duży plus za doskonałe chrupiące i smaczne ciasto. Drugi plus za to, że szynka nie została zapieczona, tylko położona na już upieczony placek, dzięki czemu można było się delektować jej doskonałym smakiem. Trzeci plus za pieczarki, które zazwyczaj są w pizzy wysuszone i niesmaczne. Tutaj były wilgotne i doskonałe w smaku. Parmezan którym posypano danie był intensywny w smaku i po prostu doskonały.
Koszt posiłku dla jednej osoby (pizza): 25 zł
Koszt posiłku dla jednej osoby (pizza): 25 zł
Adres lokalu: Garncarska 10, Gdańsk tel.: 510 655 977
oliwa do ognia, gdańsk, gdansk, pizzeria gdansk, smaczna pizza w gdansku, pomorskie,