Pierogarnia Stary Młyn znajdująca się na wrocławskim rynku jest sporej wielkości piętrowym lokalem, na kilkanaście stolików. Można w nim zjeść zarówno kameralny posiłek we dwoje, jak również przyjść na biesiadę w większej grupie ze znajomymi.
Wnętrze lokalu stylizowane jest na starą, wiejską chatę. Proste drewniane stoły i krzesła, drewniane elementy wykończenia wnętrza, trochę stylizowanych bibelotów dekoracyjnych. W lokalu panuje półmrok, jedynie stoliki, przy których siedzą goście są punktowo doświetlone. Ogólnie jednak wnętrze sprawia wrażenie ciepłego i przytulnego.
Bardzo dopracowana, ciekawa graficznie karta dań przyciąga uwagę. W menu znajdziemy pierogi w wielu odmianach. Podawane są w wersji klasycznej (gotowane lub podsmażane) oraz w wersji pieczonej z ciasta drożdżowego. Dostępne są również czeburki kresowe, czyli duże pierogi smażone. Oprócz pierogów lokal serwuje również placki ziemniaczane w kilku odmianach, zupy oraz desery. Ceny są raczej wysokie, jednak i tak dużo niższe, niż w większości lokali na wrocławskim rynku. Obsługa jest liczna, a oferowany przez nią serwis kelnerski bez zastrzeżeń. Na zamówione dania trzeba poczekać kilkanaście minut.
Zamówiliśmy dwie duże porcje (9 szt.) lepiochów, czyli tradycyjnych pierogów z wody. Ponieważ lokal daje taką możliwość ze względu na to, że pierogi są ręcznie lepione, wybraliśmy mieszane smaki, po jednej sztuce z każdego. Wśród zamówionych znalazły się m.in. pierogi z wołowiną i żurawiną (burmistrza), z mięsem i kapustą (kraśne), z boczkiem+salami+kiełbasą+szynką+porem+oliwkami (wiejskie), ze szpinakiem i serem favita (cebrowe), z kapustą i grzybami (grzybobranie), z kurkami i cebulką (leśniczego) i z czekoladą (bambo). Pierogi są podawane z okrasą z podsmażanej cebulki lub masłem. Dodatkowo można zamówić sos.
Otrzymane pierogi były duże i mocno nadziane farszem. Ciasto średniej grubości ugotowane było al dente. Pierogi miały doskonały i wyraźny smak. Farsz mięsny był soczysty i dobrze doprawiony. Pierogi z grzybami miały faktycznie grzybowy smak i zawierały w swoim składzie grzyby, a nie wymieszany farsz pieczarkowo-grzybowy. Pierogi z kurkami to prawdziwe kulinarne mistrzostwo świata. Porcja pierogów jest spora, więc bez problemu można się nią najeść.
Polecamy zdecydowanie!
Koszt posiłku dla dwóch osób (porcja pierogów 9 szt. + lemoniada 1,2 L): 55 zł
W oczekiwaniu na realizację zamówienia otrzymaliśmy czekadełko pod postacią paluchów podanych z sosem czosnkowym. Do tego zamówiliśmy smaczną lemoniadę cytrynową, która jest podawana w glinianym dzbanku.
Zamówiliśmy dwie duże porcje (9 szt.) lepiochów, czyli tradycyjnych pierogów z wody. Ponieważ lokal daje taką możliwość ze względu na to, że pierogi są ręcznie lepione, wybraliśmy mieszane smaki, po jednej sztuce z każdego. Wśród zamówionych znalazły się m.in. pierogi z wołowiną i żurawiną (burmistrza), z mięsem i kapustą (kraśne), z boczkiem+salami+kiełbasą+szynką+porem+oliwkami (wiejskie), ze szpinakiem i serem favita (cebrowe), z kapustą i grzybami (grzybobranie), z kurkami i cebulką (leśniczego) i z czekoladą (bambo). Pierogi są podawane z okrasą z podsmażanej cebulki lub masłem. Dodatkowo można zamówić sos.
Otrzymane pierogi były duże i mocno nadziane farszem. Ciasto średniej grubości ugotowane było al dente. Pierogi miały doskonały i wyraźny smak. Farsz mięsny był soczysty i dobrze doprawiony. Pierogi z grzybami miały faktycznie grzybowy smak i zawierały w swoim składzie grzyby, a nie wymieszany farsz pieczarkowo-grzybowy. Pierogi z kurkami to prawdziwe kulinarne mistrzostwo świata. Porcja pierogów jest spora, więc bez problemu można się nią najeść.
Polecamy zdecydowanie!
Koszt posiłku dla dwóch osób (porcja pierogów 9 szt. + lemoniada 1,2 L): 55 zł
Adres lokalu: Wrocław, Rynek 26, tel.: 71 344 14 15
Data publikacji: październik 2016
stary mlyn, stary młyn, pierogarnia stary młyn, wroclaw, wrocław, małopolskie, doskoanłe pierogi