33. TREINTA Y TRES / GDAŃSK

Restauracja 33. Treinta y Tres zlokalizowana jest na wysokości 140 m n.p.m., na 33 piętrze Olivia Star Tower, najwyższego obiektu w Trójmieście. Nowocześnie urządzone, a zarazem przytulne wnętrze lokalu dopełniają niesamowite widoki panoramy Gdańska, rozpościerające się za panoramicznymi oknami restauracji. W oczekiwaniu na dania można podejść do otwartej kuchni i zobaczyć, jak pod okiem szefa kuchni, Antonio Arcieri, są one przygotowywane.
 
Pomimo tego, że Antonio Arcieri jest Włochem, lokal serwuje dania kuchni hiszpańskiej. Szef Kuchni zdobywał doświadczenie u największych hiszpańskich mistrzów kuchni: Ferrana Adrià,  Eneko Atxa czy też Paco Péreza, w którego restauracji zdobył swoją pierwszą gwiazdkę Michelin.
 
Karta dań jest krótka. Szef kuchni bazuje na sezonowych produktach. Układ menu jest bardzo czytelny i przejrzysty.
 
W oczekiwaniu na pierwsze z dań otrzymaliśmy amuse bouche pod postacią kawałeczka tuńczyka w oleju, przykrytego delikatną pianką zrobioną z zielonego groszku z dodatkiem szczypiorku i kawioru z pstrąga. Dość intensywny smak i aromat ryby ciekawie został przełamany lekko słodkim smakiem pianki z groszku. Krucha konsystencja ikry podkreślała delikatną strukturę pianki. Fenomenalna zabawa teksturą i smakiem.
 
Pierwsza z zamówionych przystawek, to pieczony bakłażan z sosem miso, żółtkiem i sezamem.  Lekko gorzkawy smak warzywa, wzmocniony delikatnie orzechowym smakiem sezamu, został przełamany słonawym smakiem sosu Miso dając w efekcie danie lekkie i bardzo smaczne.
 
Druga z przystawek, to krążki kalmara przygotowane w dwukolorowej panierce i podane z cytrynowym majonezem. Kalmary były bardzo kruche (z wyjątkiem jednego krążka, który został przeciągnięty i miał lekko gumową konsystencję), a panierka bardzo delikatna.
 
Daniem główym był podsuszony ryż, przygotowany z kalmarami, kurczakiem i krewetkami. Danie miało bardzo mocny i intensywny smak oraz aromat. W daniu pojawiły się pefekcyjnie przygotowane duże krewetki, lekko pikantne skrzydełka z kurczaka oraz grillowane kawałki kalmara. Danie bardzo smaczne.
 
Pierwszy z deserów, to espuma czekoladowa podana z lodami czekoladowymi. Całość została podwędzona dymem. Warto wspomnieć, że prekursorem tworzenia espumy, czyli delikatnej pianki z różnych produktów spożywczych był Ferran Adrià, pod okiem którego szkolił się Szef Kuchni restauracji 33. Treinta y Tres. Oprócz czekolady pod postacią pianki i lodów w deserze pojawiły się kawałeczki ciastka brownie, które przejęły ostry aromat dymu oraz maliny. Armat dymy ciekawie przełamywał smak czekolady. Jedyny minus za wygląd dania, które nie wyglądało estetycznie, szczególnie na tle wcześniejszych dań.
 
Drugi z deserów, to sernik przygotowany z sera pleśniowego, przykryty płatkiem słono-słodkiej czekolady, podany z lekko gorzkawym w smaku lodem orzechowym i słonym karmelem. Ciastko bardzo mocne i intensywne w smaku, że względu na ser pleśniowy. Całość stanowiła fenomenalną zabawę smakiem i teksturą.
 
 
Wizyta w lokalu była udana. Dania były przemyślane i dopracowane (z wyjątkiem jednego z deserów), a obsługa kelnerska była bardzo profesjonalna. Dodatkową atrakcją lokalu jest widok na piękną panoramę Gdańska. Zdecydowanie polecamy.
 
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawki, danie główne, desery, lampka wina): 296 zł
Adres lokalu: al. Grunwaldzka 472C, Gdańsk, tel.: 731 334 332
Data publikacji: październik 2021
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

"Treinta y Tres" to hiszpańskie potrawy przygotowywane przez mistrzów gastronomii w niezobowiązującym, jednak eleganckim miejscu. Pobyt w Treinta y tres to kulinarna podróż przez wiele regionów Hiszpanii w towarzystwie niezapomnianego widoku 140 metrów nad ziemią. W menu można znaleźć takie specjały jak kolorowe tapas, wypiekane na miejscu brioszki, kalmary, ośmiornice czy tortille. 33. Treinta y Tres, 33, Treinta y Tres, Restauracja 33. Treinta y Tres, restauracja hiszpańska, kuchnia hiszpańska, restauracja Olivia Star Tower, Antonio Arcieri, Antonio Arcieri gdańsk, Ferrana Adrià, Eneko Atxa, Paco Pérez, Paco Perez gdańsk, Paco Péreza restauracje w Polsce, owoce morza, paella, kuchnia hiszpańska gdańsk, kuchnia hiszpańska, pomorskie, gdańsk,
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem