TUTAM / GDAŃSK

W ramach zorganizowanego we własnym zakresie tygodnia z pizzą, podczas którego postanowiłem przetestować wybrane gdańskie lokale serwujące ten rodzaj dania, trafiłem do lokalu TUTAM. Będąc w gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz wielokrotnie, nie zwróciłem szczególnej uwagi na to miejsce. Nic nie mówiąca nazwa nie zachęca do tego, żeby chcieć wejść do lokalu.  Moją uwagę przykuł jednak piec do pizzy, który był widoczny wewnątrz, a który dostrzegłem wieczorem przez witrynę lokalu. Postanowiłem bliżej przyjrzeć się temu miejscu.
 
 
Restauracja TUTAM serwuje dania kuchni włoskiej, w tym pizzę w stylu neapolitańskim. Wnętrze lokalu jest bardzo surowe i nowoczesne: czarne ściany, wymyślne lampy oraz proste drewniane stoły i krzesła. Wystrój daleki jest od tego kojarzonego z ciepłym i domowym klimatem włoskiej trattorii. W rogu lokalu znajduje się wspomniany piec do pizzy.
 
 
Karta dań ma postać kolorowych kartek spiętych klipsem na drewnianej podkładce. W przeciwieństwie do lokalu, jest bardzo kolorowa i wesoła. Kolorystyka karty nawiązuje do włoskich barw narodowych. Karta jest bardzo estetyczna i czytelna. Trochę jest jednak mało funkcjonalna, ponieważ sztywne kartoniki spięte klipsem trudno się odgina. Menu jest bardzo krótkie: pizza, makarony, ravioli, gnocchi, sałatki i eskalopki.
 
 
Jak już wspomniałem na wstępie, lokal serwuje pizzę w stylu neapolitańskim. Cechą charakterystyczną tego rodzaju pizzy jest to, że placek nie powinien być większy niż 34-35 cm, ma nieregularny kształt, ranty placka powinny być pulchne i aromatyczne, a środek cienki i wilgotny. Ten rodzaj pizzy nie jest wypiekany na chrupko. Warto wiedzieć, że pizza neapolitańska, jako wyrób tradycyjny zastrzeżony przez Komisję Europejską, może być wyrabiana tylko według ściśle określonej receptury oraz z wykorzystaniem tylko oryginalnych składników. Do pizzy neapolitańskiej powinny być używane pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych u stóp Wezuwiusza. Pomidory te cechuje intensywny aromat oraz mała ilość pestek. Ser stosowany jako składnik pizzy powinien być wytwarzany z mleka krów wypasanych w Kampanii i Lazio. Fior di latte, to ser zbliżony do mozzarelli, ale bardziej delikatny i płynny. Pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w piecu opalanym drewnem, w temperaturze powyżej 430°C. Jako ciekawostkę warto też dodać, że do wyboru są trzy rodzaje pizzy neapolitańskiej: MARGHERITTA, gdzie bazą jest sos z pomidorów San Marzano, mozzarella fior di latte, oliwa, bazylia, parmezan; MARINARA, gdzie bazę tworzą sos z pomidorów San Marzano, oregano, czosnek, oliwa, bazylia bez dodatku sera oraz BIANCA, gdzie bazą jest mozzarella fior di latte, oliwa, parmezan bez sosu z pomidorów.
 
 
Otrzymana przeze mnie pizza Tartuffo była zgodna z powyższym opisem. Placek o nieregularnym kształcie nie był chrupiący. Rant ciasta był puszysty, a środek wilgotny. Mnie osobiście konsystencja i smak ciasta nie przypadły do gustu. Wole jednak pizzę, która ma chrupiące ciasto. Składniki pizzy tworzyły bardzo smaczną kompozycję. Intensywna w smaku pasta truflowa została przełamana słodkawym serkiem mascarpone, śmietanka nadała daniu lekkości, a wilgotne pieczarki i intensywny parmezan dopełniły smaku. Do pizzy został podany ser mozzarella fior di latte. Podana osobno do pizzy oliwa miała nijaki smak.
 
 
Ogólnie ujmując pizza była smaczna. Samo ciasto mi nie smakowało, ale w połączeniu z pozostałymi składnikami tworzyło smaczne danie. Pizza neapolitańska, ze względu na teksturę ciasta, to jednak nie moje klimaty.
 
Koszt posiłku: 30 zł
Adres lokalu: Dmowskiego 15 Gdańsk, tel.: 601 747 532
Data publikacji: wrzesień 2020
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

pizza neapolitańska, pizzeria tutam, tutam menu, tutam wrzeszcz, tutam gdańsk, kuchnia włoska, pomidory San Marzano, mozzarella fior di latte, gdańsk, pomorskie, kuchnia włoska w gdańsku, kuchnia neapolitańska w gdańsku

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem