UNICORN / SOPOT

ZASTRZEŻENIE:
Na wyraźne żądanie właściciela lokalu umieszczam doprecyzowanie: przedstawiona poniżej opinia dotyczy wyłącznie samego podejścia szefostwa obiektu do potencjalnego gościa, a nie jakości serwowanych potraw. Ze względu na jednostronną zmianę (bez wcześniejszego uzgodnienia tego ze mną chociażby w chwili przyjmowania rezerwacji) warunków oferty zawartej na stronie Groupon, podczas wizyty w lokalu nie zdecydowałem się na spróbowanie dań i ostatecznie zrezygnowałem z vouchera. Nie oceniam zatem smaku i jakości serwowanych potraw. Od siebie dodaję też drugie doprecyzowanie: moja ocena jest SUBIEKTYWNĄ OCENĄ przeciętnego (statystycznego) gościa restauracji, ponieważ nie posiadając doświadczenia gastronomicznego nie mam umocowania prawnego do wypowiadania się jako specjalista. Opinię należy traktować wyłącznie jako ocenę wyrażoną przez przeciętnego konsumenta. 

******



Restauracja Unicorn zlokalizowany jest na terenie sopockiego Hipodromu. Według zapewnień właścicieli jest to lokal nowoczesny i elegancki. Droga do lokalu wiedzie wzdłuż boksów, w których znajdują się konie. Specyficzny, delikatnie mówiąc, zapach stajni towarzyszący gościom lokalu w drodze do niego w moim odczuciu kłóci się i to mocno z eleganckim profilem lokalu. 
 
Sam lokal znajduje się na piętrze dużego, przeszklonego budynku. Ogromna, ale pusta i niedoświetlona sala sprawia przygnębiające wrażenie. Kompletny brak gości. Dopiero po dłuższej chwili kelner zapalił światło, więc zrobiło się odrobinę przytulniej. Karta dań jest bardzo krótka. Znajdziemy w niej owoce morza (krewetki, przegrzebki, małże), kilka dań z drobiu i wieprzowiny, stek z antrykotu wołowego oraz ryby (dorada, dorsz). Ceny raczej wysokie.
 
Dzisiejsza wizyta była drugim naszym podejściem do odwiedzenia tego lokalu.Skorzystaliśmy z ofert grouponowej w obu przypadkach. Za pierwszym razem, pomimo tego że lokal świeci pustkami, przedstawiciel lokalu odmówił przyjęcia rezerwacji na ten sam dzień w dniu, w którym dzwoniliśmy, ponieważ zgodnie z ofertą vouchera rezerwacji należy dokonywać z minimum 24 godzinnym wyprzedzeniem. Właściwie już wtedy powinniśmy dać sobie spokój. Skoro właściciel reklamuje się na grouponie, można przypuszczać że na nadmiar klientów nie narzeka. Zatem dziwi taka postawa wobec potencjalnego gościa.
 
 
Tę wizytę umówiłem z wymaganym wyprzedzeniem. Zgodnie z ofertą powinniśmy mieć możliwość wybrania dowolnych dań z karty. Kwota wyjściowa vouchera za zupę lub przystawkę, danie główne i deser opiewała na kwotę 216 zł. Wybierając najdroższe dania (2 x przystawka pod postacią małży św Jakuba za 78 zł, 2 x stek z antrykotu za 104 zł i 2 x deser za 34 zł) osiągnęlibyśmy pułap vouchera czyli 216 zł. Oczywiście nigdy nie jest tak, że goście wybierają to, co najdroższe. Tym bardziej zdumiała mnie informacja, że właściciel jednostronnie zmienił warunki oferty i ograniczył ją do najtańszych dań z karty. Podczas rozmowy telefonicznej. w której chciałem wyjaśnić sytuację stwierdził, że jak nam nie odpowiada taka zmiana, to możemy zrezygnować z oferty i otrzymać zwrot wartości vouchera. Najbardziej rozbroił mnie jednak tekst: sam Pan rozumie, oferowanie drogich dań z karty w ofercie voucherowej jest dla mnie nie opłacalne.

Rozumiem, że platforma groupon pobiera opłatę za sprzedaż oferty, a za sam voucher zapłaciłem mniej, niż jego cena nominalna. Jest to jednak forma reklamy, zatem czasami trzeba dać najpierw coś od siebie, żeby potem coś zyskać. Takie są prawa biznesu. Natomiast tłumaczenie klientowi, że taka oferta jest nieopłacalna biznesowo i że głodny gość, jak mu nie pasują zmienione warunki może sobie po prostu iść gdzie indziej jest w moim odczuciu poniżej krytyki. Po co zatem ta cała zabawa z reklamowaniem się na platformach i ściąganie gości do lokalu, skoro właściciel nie potrafi odpowiednio zadbać o takiego potencjalnego gościa? Zadowolony, być może na blogu opisałbym wspaniałą kuchnię, miłą atmosferę i polecałbym lokal innym. W zaistniałej sytuacji odradzam wizytę w Unicornie, ponieważ niepotrzebnie straciliśmy czas, a poza tym nie lubię z lokalu wychodzić głodny.
 
Adres lokalu: Sopot, Polna 1, tel.: 534 840 864
Data publikacji: październik 2016
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

Unicorn Sopot, kuchnia włoska, kuchnia wloska, pomorskie, Restauracja, Sopot, kuchnia śródziemnomorska, kuchnia srodziemnomorska

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem