Restauracja Verres en Vers znajduje się w sercu gdańskiej Starówki, na terenie hotelu Radisson Blu. Restauracja jest utrzymana w elegankim i stylowym klimacie. Kuchnia serwuje dania kuchni polskiej wzbogacone francuskimi nutami.
Okazją do odwiedzenia restauracji był Restaurant Week, czyli cykliczna impreza, podczas której szefowie kuchni przygotowują menu degustacyjne, których zazwyczaj nie ma w karcie. Goście mają do wyboru jeden z dwóch zestawów degustacyjnych, na który składają się: zupa, danie główne i deser.
W oczekiwaniu na zamówione dania otrzymaliśmy czekadełko, pod postacią kromek świeżej i smacznej bagietki, podanej z doskonałą w smaku oliwą czosnkową i chilli oraz dwoma kawałeczkami intensywnego w smaku sera z żurawiną. Danie było wysmienite w smaku. Minus za podanie zwiędnietej dekoracji.
Po dłuższej chwili otrzymaliśmy zupy. Bulion z gęsi okazał się rozwodnionym rosołem o lekko słodkawym smaku. Słodycz dania lekko podbijał dodatek trybuli, przyprawy charakterystycznej dla kuchni francuskiej i holenderskiej. Ogólnie jednak bulion zdecydowanie za mało był doprawiony. Poza tym zupa była mocno chłodna. Pierożki z soczwicy były smaczne. Ciasto było przygotowane al dente. Druga z zup, krem z topinamburu, był fenomenalny w smaku. Gęsty, słodki, z odrobiną pikantności pozostającą na języku. Oliwa pietruszkowa i chrust z pora ciekawie przełamywały słodkość dania.
Pierwsze z dań głównych, to filet z okonia podany z musem z pieczonego kalafiora. Mięso ryby było bardzo soczyste i smaczne. Słodycz musu kalafiorowego została przełamana dodatkiem chrzanu. Karmalizowana brukselka i oliwa koperkowa dopełniły smak dania. Drugim daniem głównym było roesti zrobione z dyni i cukini. Placki zostały zrobione w sposób perfekcyjny. Chrupiąca skórka skrywała soczyste, słodko-pikantne wnetrze. Boczniak i konfitowany pomidor uzupełniły doskonały smak dania.
Po doskonałych daniach głównych przuszedł czas na desery. Pierwszym z nich było parfait waniliowe z pieczoną figą i kruszonką orzechową. Ten wywodzący się z Francji deser zrobiony na bazie masy mleczno-jajecznej, tutaj został podany w formie kremowej pianki z dodatkami. Deser miał odświeżający, słodko-cierpki smak. Drugi z deserów, to sorbet z buraka z malinami podany z czekoladowym brownie i sosem waniliowym. Czekoladowy smak ciastka fenomenalnie komponował się z lekko cierpkim smakiem buraka i malin.
Kolacja była udana. Pomijając zwiędniętą dekorację w czekadełku i bulion z gęsi, dania były intensywne w smaku i dopracowane pod każdym względem. Zaskakiwały nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem. Polecamy zdecydowanie.
Koszt posiłku dla dwóch osób (dania degustacyjne): 78 zł
Adres lokalu: Długi Targ 19, Gdańsk tel.: 58 325 44 49
Data publikacji: październik 2018
verres en vers, brasserie, radison blu gdańsk verres en vers menu, restauracja radison blu, kuchnia polska, kuchnia francuska, restauracja hotelowa, restaurant week