Z GARA I Z PIECA / WARSZAWA

Spacerując po warszawskim Starym Mieście szukałem przy okazji ciekawego lokalu, w którym można by było zjeść kolację. Po kilku "podejściach" wybór padł na lokal serwujący dania kuchni polskiej Z gara i pieca. Pierwszym powodem, który zdecydował o pozostaniu w lokalu był bardzo ciekawy i oryginalny wystrój. Zarówno ściany jak i krzesła oraz stoliki były pomalowane w bardzo ciekawy sposób. Drugim była bardzo sympatyczna obsługa. Pierwsze wrażenie: oszałamiająca czystość i biel wystroju lokalu, w stylu iście bajkowym.
 
 
Kiedy padło pytanie co szef kuchni poleca młody kelner bez wahania odpowiedział, że pierogi. Specjalnością lokalu są pierogi z ciasta drożdżowego pieczone w piecu i wypełnione różnego rodzaju farszami. Wybrałem mix pierogów: wypełnione kapustą i pieczarkami, wołowiną, z kurczakiem i grzybami, z cheddarem i mozarellą oraz pestkami dyni, ze szpinakiem i mozarellą. Do popicia wybrałem czysty barszcz czerwony.

Nie da się ukryć, że barszcz był zjawiskowy. Wspaniały, mocno rubinowy kolor, wyrazisty smak i aromat zupy spowodował, że jadło się ją z nieukrywaną przyjemnością. Kołduny: w cieniutkim cieście z przepysznym mięsem, pozwoliły mi wrócić do smaku mięsa, które przygotowywała moja Babcia. Co ważne: nie był to naparstek zupy, ale konkretna duża miska zupy, oraz 5 kołdunów - znacznych rozmiarów, które nie tylko pozwoliły rozgrzać się w chłodny i wietrzny dzień, ale nade wszystko pozwoliły poczuć smak prawdziwego barszczu.
 
 
Po zupie przyszedł czas na pierogi. Cóż: nie zawiodłem się i tym razem. Przepyszne ciasto i doskonały smak mięsa pozwoliły rozkoszować się smakiem prawdziwej, polskiej kuchni. Boczek podany do pierogów był równie pyszny, co pierogi.  Także i w tym przypadku, porcja pierogów była znaczna i pozwoliła najeść się do syta.


 
Nie można zapomnieć o fachowej i dyskretnej opiece kelnera, który nie tylko wykazywał zaangażowanie i zainteresowanie gośćmi, ale zadbał również o to, aby pozostawiony w restauracji telefon, powrócił do właściciela.
 
Konkludując: pyszna kuchnia w miłej i sympatycznej atmosferze. Pierogi były ogromne. Maksymalnie wypełnione farszem. Pomimo tego, że po zjedzeniu dania stwierdziłem, że jednak wolę klasyczne pierogi (są również w karcie) muszę uczciwie przyznać: danie było bardzo dobre. Smaczne ciasto, ciekawie smakujący farsz. Serdecznie polecam !!!
 
 
Adres lokalu: Krzywe Koło 30, Warszawa
Data publikacji: luty 2015
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

gospoda z gara i z pieca warszawa, z gara warszawa, z gara stare miasto, z gara barbakan, z gara i z pieca tripadvisor, z gara i z pieca zomato

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem