ZAPRAVA / SOPOT

W jednej z bocznych uliczek odchodzących od sopockiego Monciaka, obok fontanny Jasia Rybaka, zlokalizowana jest niewielka restauracja o nazwie Zaprava. Lokal na kilka stolików jest ciasny, jednak bardzo przytulny. 
 
Karta dań ma postać luźnych kartek spiętych klipsem, przymocowanym do drewnianej deseczki. Szef Kuchni, to bardzo młody człowiek, który do klasycznych dań kuchni polskiej i europejskiej dodał trochę ekstrawagancji. Menu jest bardzo krótkie, jednak każdy powinien coś znaleźć dla siebie. Przy tak małej ilości dań trochę dziwi, że nie wszystkie produkty są świeże (np.: ryby), tylko kucharz posiłkuje się mrożonkami. Spośród przystawek (cena: 19-28 zł) można wybrać, m.in: krewetki na maśle lub z ouzo, mule czy tatara wołowego lub z łososia. Propozycja zup (cena: 12-14 zł), to żur polski i zupa cebulowa. Dania główne (cena: 22-59 zł) to, m.in. łosoś, dorsz, żeberka, stek, burgery i trzy rodzaje makaronów. Obsługa jest w miarę szybka i sprawna, na pierwsze z zamówionych dań czekaliśmy ok. 25 minut. W przypadku obsługi minus za brak reakcji w sytuacji zgłoszenia, że otrzymane danie jest niezgodne ze złożonym zamówieniem.

Zamówione dania, to: tatar wołowy i krewetki z uozo, zupa cebulowa i żur polski, stek wołowy i żeberka BBQ, gruszka karmelizowana i ciastko czekoladowe.
 
Tatar został zrobiony z doskonałej jakości wołowiny. Zmielona mięso zostało podane z żółtkiem oraz drobno  posiekaną cebulą, marynowaną pieczarką i ogórkiem. Słowem, klasyka w najlepszym wydaniu. Druga z przystawek, to sześć krewetek podanych w gęstym sosie, zrobionym na bazie greckiej wódki uozo z dodatkiem śmietany, mięty i płatków marynowanego imbiru. Przygotowane al dente krewetki smakowały wyśmienicie w połączeniu z słodko-pikantnym sosem z delikatnie anyżkowym posmakiem.


Dwie zupy, to dwa klasyki w najlepszym wydaniu. Żur polski o mocnym i intensywnym, kwaśno - grzybowym, smaku zawierał sporo kawałków mięsa, białej kiełbasy i boczku, a także ziemniaki i borowiki. Zupa była aromatyczna od majeranku. Krem z cebuli, dla odmiany, był lekko słodkawy od cebuli i wina, a jego smak został przełamany czosnkiem i tymiankiem. Do dania podano smaczną grzankę z doskonałym parmezanem.


Pierwsze z dań głównych, to sporej wielkości kawałek  polędwicy wołowej, bardzo kruchej i soczystej. Widać było, że mięso było gatunkowo bardzo dobre. Podano ją z sosem pieprzowym, puree ziemniaczanym z dodatkiem boczku oraz warzywami z patelni. Purre ciekawie przełamywało smak mięsa. Pomimo tego, że mięso było doskonałe w smaku, minus za zbyt mocne przeciągnięcie mięsa, które miało być przygotowane medium. Drugi minus za warzywa, które były zbyt twarde. Trzeci minus za to, że w momencie zgłoszenia kelnerce, że stopień wysmażenia mięsa nie jest zgodny z zamówieniem podeszła do tego dosyć obojętnie, nie proponując ani przygotowania nowej porcji, ani żadnej rekompensaty z tego tytułu.


Kolejne z dań głównych, to sporej wielkości porcja mięsnych żeberek podanych w sosie BBQ z dodatkiem frytek z batatów, kolby kukurydzy oraz kiszonej kapusty. Mięso było bardzo soczyste i smaczne. Odpowiednio zamarynowane nabrało aromatu. Zaproponowane dodatki pod postacią słodkiej kukurydzy i kwaśnej kapusty doskonale przełamywały i podkreślały smak mięsa oraz sosu. Sos był przygotowany poprawnie, nie rozwarstwiał się. Najmniej udanym elementem dania były frytki z batatów, ponieważ były miękkie, a nie chrupiące.


Pierwszy z deserów, to karmelizowana w winie gruszka, którą podano z masłem orzechowym oraz serkiem mascarpone zmiksowanym z owocami leśnymi. Sama gruszka była doskonała w smaku. Nie zrozumiałym dla mnie jednak było podanie do gruszki masła orzechowego, które nijak nie pasowało do smaku owocu oraz ogromnej ilości serka mascarpone z owocami. Te trzy różne smaki, które pojawiły się jednocześnie na talerzu w naszej ocenie były przypadkowe i nie do końca przemyślane.


Drugi z deserów, to ciasto czekoladowe podane z prawdziwą bitą śmietaną oraz ogromną ilością sosu zrobionego z przetartych malin. Ciastko doskonałe w smaku, jednak niepotrzebnie "utopiono" je w ogromnej ilości sosu, który zdominował smak ciastka. Przy zmianie proporcji składników deser byłby klasycznie idealny.


Pomimo pewnych niedociągnięć (przeciągnięty stek, półsurowe warzywa, nie do końca przemyślane desery) postanowiliśmy Szefowi Kuchni i restauracji przyznać naszą rekomendację, a sam lokal uznać za warty odwiedzenia. Czuć w smaku dań, że kucharz ma serce do gotowania oraz lubi mocne i wyraźne smaki. Każde z dań miało swój charakter i tzw. pazura, które zostały określone przez odpowiedni dobór składników i przypraw. Nie bez znaczenia jest również ich efekt wizualny. Z wyjątkiem może deserów, każde z dań było dopracowane i bardzo estetycznie podane.

Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+deser+napój): 219 zł
Adres lokalu: Sopot, Pułaskiego 19/2, tel.:  570 310 481
Data publikacji: grudzień 2017
 
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zaprava Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

restauracja zaprava, zaprava, sopot, pomorskie, kuchnia europejska, kuchnia polska, smakosze, smakosze.info,

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem