MùLK CHECZ KASZUBSKA / MISZEWKO

Restauracja Mulk działa na Kaszubach od 2012 r. Mieści się w drewnianej chacie tuż przy drodze w kierunku Kartuz. Restauracja nie jest wyszukana, jeśli chodzi o wystrój, nawiązuje jednak do regionu. Duże drewniane stoły, wygodne krzesła. Przy barze znajduje się stół, na którym jest wystawione czekadełko: pyszne mięsne rillettes, świeży chleb oraz ogórki kiszone. Szkoda, że obsługa nie informuje gości, że w oczekiwaniu na dania można sobie coś przekąsić. Tym razem byłem mądrzejszy, bo to kolejna wizyta. 
 
W menu znajdziemy kilka zup (m.in. czernina na gęsinie, brukwiowa na gęsinie, rybna, barszcz czerwony), przekąski zimne i ciepłe (m.in. pikantne żąładki gęsie, kaszanka z cebulą, tatar z łososia lub gęsiny, babka ziemniaczana z borowikami), pierogi, dania rybne (m.in. łosoś z pieca z sosem miętowym, halibut z grzybami leśnymi, polędwica z dorsza z boczkiem, pstrąg z patelni) oraz dania mięsne (kotlet schabowy z kością, golonka w piwie, pikantne żeberka z metra, duszona kaczka). Ceny umiarkowane, a porcje naprawdę spore. Obsługa jest liczna i sprawna. Zamówienie jest realizowane szybko, pomimo dużego obłożenia stolików.
 
 Zamówione dania, to: żeberka z metra oraz golonka w piwie.

W oczekiwaniu na zamówione dania pierwszy głód zaspokoiłem pysznym w smaku mięsnym rillettes. Dwie kromki świeżego wiejskiego chleba, łycha mięsnego smarowidła i dobrze zakiszony ogórek były mocno sycące.

Żeberka (naprawdę spora porcja) były miękkie i bardzo soczyste. Lekko pikantne, dobrze zamarynowane smakowały wyśmienicie. Mięso podane było z chrupiącymi opieczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną. Golonka zamarynowana w piwie była również bardzo miękka, delikatna i soczysta, Bardzo smaczna.

Koszt posiłku (danie obiadowe + napój): 49 zł
Adres lokalu: Kaszubska 63, Miszewko tel.: 58 728 41 92
Data publikacji: marzec 2016
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 
Restauracja Mulk działa na Kaszubach od 2012 r. Mieści się w drewnianej chacie tuż przy drodze w kierunku Kartuz. Restauracja nie jest wyszukana, jeśli chodzi o wystrój, nawiązuje jednak do regionu. Duże drewniane stoły, wygodne krzesła. Mulk to również pokoje gościnne oraz sklep, gdzie można kupić produkty regionalne oraz wyroby z wędzarni, należącej do lokalu.
 
Karta dań jest bardzo rozbudowana. W menu znajdziemy kilka zup (m.in. czernina na gęsinie, brukwiowa na gęsinie, rybna, barszcz czerwony), przekąski zimne i ciepłe (m.in. pikantne żąładki gęsie, kaszanka z cebulą, tatar z łososia lub gęsiny, babka ziemniaczana z borowikami), pierogi, dania rybne (m.in. łosoś z pieca z sosem miętowym, halibut z grzybami leśnymi, polędwica z dorsza z boczkiem, pstrąg z patelni) oraz dania mięsne (kotlet schabowy z kością, golonka w piwie, pikantne żeberka z metra, duszona kaczka). Ceny umiarkowane, a porcje naprawdę spore.
 
Obsługa jest liczna i sprawna. Kelnerzy doskonale znają dania z karty i bez najmniejszego problemu potrafią udzielić informacji na ich temat. Zamówienie jest realizowane szybko, pomimo dużego obłożenia stolików.

Zamówione dania, to: babka ziemniaczana z wędzonką i sosem z grzybów leśnych, barszcz czerwony z kołdunami, zupa rybna, żeberka z metra, pstrąg na patelni oraz ciastko czekoladowe.


Bùlwòwô bôbka ze szpiekã z wãdzarnika i zósã z lasowëch grzëbów, to trzy sporej wielkości kawałki, miękkiej w środku i delikatnie chrupiącej na zewnątrz, babki ziemniaczanej podanej z gęstym sosem grzybowym i kawałeczkami wędzonki. Sos mocno grzybowy był obłędny w smaku, o intensywnym aromacie.



Czerwòny barszcz z miãsnyma pierogama, o pięknym rubinowym kolorze, mocnym i wyraźnym smaku, z doskonałymi mięsnymi kołdunami. Ciasto kołdunów delikatne i cienkie, mięso smaczne i doskonale doprawione. Połączenie smaków idealne. Òstrô rëbnô pòléwka, to zupa o konsystencji lekkiego kremu z dużą ilością kawałków ryby, warzywami i gęstą śmietaną. Podobnie jak w przypadku barszczu czerwonego zupa o mocnym oraz intesywnym aromacie i smaku. Pikantna, ale w stopniu, który podkreśla smak dania, a nie go zabija.


 
 
Dania główne, to zapiekłi całi lasfór na grëpòwinowi panewce z czosnikòwim masłã pòdóny z przëpiekłima bùlwama i marinowóną kapùstą oraz  òstré żeberka z métra z piekłima bùlwama i pòdszmórowóną kwasną kapùstą z grzëbama. Średniej wielkości pstrąg, upieczony w całości, o fantastycznie soczystym i delikatnym mięsie, delikatnie przyprawiony. Podany z solidną porcją domowych frytek oraz kapustą kiszoną. Wyśmienity. Żeberka mocno mięsiste, kruche i delikatne. Lekko pikantne. Podane z opiekanymi ziemniakami i doskonałą kapustą zasmażaną. Danie wybitnie smaczne.


Deser to ciastko czekoladowe z kreme, na bazie mascarpone podane z wiśniami w żelu. Doskonałe zakończenie pysznego obiadu.

Warto wybrać się do MÙLK - Chëcz Kaszëbskô na doskonałe w smaku dania nawiązujące do kuchni regionu. Kucharz nie boi się używać przypraw, jednak robi to z głową. Dzięki temu dania są aromatyczne, intesywne oraz po prostu smaczne. Użycie świeżych produktów (co czuć w smaku dań) gwarantuje uzyskanie doskonałego smaku kuchni domowej. Zdecydowanie polecam!

Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+deser+kompot): 162 zł
Adres lokalu: Kaszubska 63, Miszewko tel.: 58 728 41 92
Data publikacji: styczeń 2016
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

mulk, mulk checz kaszubska, miszewsko, kuchnia regionalna, kuchnia regionalna na kaszubach, kaszuby, pomorskie, yelp, zomato, tripadvisor

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem