PIROMAN / SOPOT

SteakHouse Piroman, to niewielki lokal, znajdujący się przy głównej ulicy na pograniczu Gdańska i Sopotu. Restauracja specjalizuje się w daniach z wołowiny: stekach i burgerach. Każdy z gości może sobie wybrać rodzaj mięsa, ponieważ jest ono wyeksponowane w witrynie znajdującej się przy barze. Cechą charakterystyczną lokalu jest to, że mięso jest przygotowywane na grillu.
 
 
Karta dań ma postać sztywnej kartki. Układ karty jest bardzo czytelny i przejrzysty. Ceny dań podane są za składnik mięsny. Wszystkie dodatki, które są dodatkowo płatne, znajdują się na drugiej stronie menu.
 
 
Zamówione przez nas dania, to dwa "flagowce" restauracji: burger wołowy oraz steak.
 
Burger, to najbardziej klasyczna forma tego dania. Sporej wielkości kotlet zrobiony z siekanej wołowiny został podany z sałatą rzymską, czerwoną cebulą , ogórkiem konserwowym oraz pomidorem. Smak mięsa został przełamany dwoma sosami: łagodnym majonezowym anchois oraz pikantnym ketchupem pomidorowym. Całość została zamknięta w świeżej i chrupiącej bułce. Mięso było soczyste. Byłoby smaczne gdyby nie to, że od zewnątrz było zwęglone, a przez to gorzkawe.
 
 
Steki zostały wysmażone w sposób przez nas oczekiwany. Mięso było w środku różowe i soczyste. Przyprawione było jedynie gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodane do mięsa sosy: berneński i demi-glace z pieprzem fantastycznie podbijały jego smak. Niestety jednak, podobnie jak w przypadku burgera, mięso było w dużej części zwęglone, a przez to przesiąknięte w tym miejscu goryczką charakterystyczną dla spalonego mięsa. Podane do steków ziemniaki były mało smaczne. Zamówiona dodatkowo glazurowana w miodzie z dodatkiem chilli, orzechów i kolendry mini marchewka była obłędna w smaku. Wycenienie jednak mikroskopijnych w sumie dodatków na 12 zł za porcję, to zdecydowanie za dużo.
 
Przygotowanie mięsa na grillu z ogniem niesie ze sobą pewne ryzyko. Ryzyko spalenia mięsa na węgiel, jak to miało miejsce w naszym przypadku. Konsekwencją tego było to, że spora część mięsa była po prostu niejadalna, ze względu na goryczkę, która psuła jego smak oraz toksyczność takiej potrawy. Nie od dziś też wiadomo, że w przypalonym mięsie wytwarzają się heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które mogą powodować nowotwory m.in. jelita, co zostało udowodnione naukowo. A tłumaczenie kelnerów, że "cały urok i smak mięsa" jest w ich przypaleniu na ogniu, pozostawiam bez komentarza...
 
Koszt posiłku dla dwóch osób (burger, stek, napoje): 280 zł
Adres lokalu: Aleja Niepodległości 684 Sopot, tel.: 514 790 268
Data publikacji: lipiec 2019
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

steak house sopot, steak house piroman, piromon menu, piroman sopot menu, burger menu, steak house sopot, sopot, kuchnia amerykańska sopot, pomorskie

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem