Restauracja "Złote Jajo" w Elblągu, to dawny lokal "Złota Kura", który w 2019 roku przeszedł metamorfozę w ramach programu "Kuchenne Rewolucje". Pora lunchowa, środek tygodnia, za oknem ciepła wrześniowa pogoda. W lokalu zajętych kilka stolików. Po wejściu do lokalu i zajęciu miejsca przy stoliku zostałem przywitany z uśmiechem przez obsługę lokalu. Po otrzymaniu karty dostałem chwilę na zapoznanie się z menu. Podczas przeglądania menu mogłem też spokojnie rozejrzeć się po lokalu. Wnętrze jest bardzo ciepłe i przytulne, trochę w starym stylu, dzięki ceglanym i drewnianym elementom wykończenia. W tle grała dyskretnie nastrojowa muzyka.
Karta jest bardzo estetyczna i czytelna, a samo menu bardzo krótkie. W menu oczywiście sporo nawiązań do nazwy lokalu, czyli dania z drobiu pod różną postacią. Po kilku minutach podeszła do mnie ponownie ta sama, uśmiechnięta kobieta. Na pytanie co poleca, bez zastanowienia odpowiedziała, że na lunch zdecydowanie zupę grzybową i carpaccio z polskiej polędwicy wołowej. W oczekiwaniu na realizację zamówienia ucinamy sobie krótką pogawędkę. Jak się okazało, obsługiwała mnie pani Marta, właścicielka lokalu. Korzystając z okazji podpytuję trochę o kulisy programu, Magdę Gessler, sytuację gastronomii po pandemii oraz elbląską gastronomię. Pani Marta chętnie opowiadała m.in. o kulisach programu. W trakcie rozmowy okazało się, że jest bardzo otwartą, pozytywną i pełną ciepła osobą. Prawdziwą gospodynią, która potrafi zadbać o swoich gości.
Po około 10 minutach na stole pojawiła się zupa grzybowa. Krem o aksamitnie gęstej konsystencji miał naturalny, obłędnie grzybowy smak i aromat. Pani Marta zdradziła w rozmowie, że tak fenomenalny smak uzyskała dzięki wymieszaniu w odpowiedniej proporcji borowików, podgrzybków i brunatnej pieczarki. Nie ukrywała w rozmowie dumy i radości z tego, że Magda Gessler pochwaliła w programie to właśnie danie. Zupa została podana z bardzo smaczną grzanką z ciemnego pieczywa.
Po kolejnej chwili na stole pojawiło się carpaccio z polskiej polędwicy wołowej. Lekko schłodzone plasterki wołowiny zostały podane z płatkami dosjonałej jakości parmezanu, rucolą, pietruszkowym pesto, kaparami oraz fenomenalnym miodowym vinegretem. Całość tworzyła bardzo wyważoną i dopracowaną kompozycję smakową. Jedyne, czego mi zabrakło, to pieczywa do carpaccio.
Wizyta była bardzo udana. Dania były bardzo smaczne i dopracowane. Towarzystwo Pani Marty w czasie posiłku i miła rozmowa dały potężną dawkę pozytywnej energii na resztę dnia. Tak więc z czystym sumieniem i prawdziwą radością polecam elbląskie "Złote Jajo" każdemu.
Koszt posiłku: 68 zł
Adres lokalu: Bema 16, Elbląg, tel.: 55 233 33 33
Data publikacji: wrzesień 2022
Złote Jajo w Elblągu - restauracja po Kuchennych Rewolucjach.
złote jajo elbląg, zlote jajo elblag, magda gessler, magda gessler w elblągu, magda gessler elbląg, kuchenne rewolucje elbląg, kuchenne rewolucje elblag, kuchenne rewolucje 2019, złota kura elbląg, zlota kura elblag, kuchenne rewolucje armisko-mazurskie
złote jajo elbląg, zlote jajo elblag, magda gessler, magda gessler w elblągu, magda gessler elbląg, kuchenne rewolucje elbląg, kuchenne rewolucje elblag, kuchenne rewolucje 2019, złota kura elbląg, zlota kura elblag, kuchenne rewolucje armisko-mazurskie