SZAFARNIA 10 / GDAŃSK

Pretekstem do ponownego odwiedzenia restauracji Szafarnia 10 był event pod nazwą Wine Dinner, czyli cyklicznie odbywająca się kolacja dla 24 osób organizowana przez Restaurację na początku każdego miesiąca. Ideą spotkania jest wybór tematu przewodniego spinającego 6-daniowe, specjalnie na tę okazję przygotowywane menu degustacyjne z dedykowanymi do każdego dania winami.  
 
W ramach karty dań przygotowywane są: dwie przystawki (zimna i ciepła), zupa, danie rybne, danie mięsne i deser. Tematem przewodnim marcowego spotkania była Skandynawia. Szef Kuchni zaproponował: wędzonego piklinga z sosem holmeste i puree z kiszonego ogórka (przystawka), tatar z przegrzebków z wątróbką z dorsza i marynowaną cebulą (przystawka), krem z wędzonego dorsza, makrela z miodową kiszoną kapustą i wędzonymi ziemniakami, duszone klopsiki z łosia z pieczonymi warzywami i puree ziemniaczano-czosnkowym, skandynawski deser z pieczonych jabłek i maślanej kruszonki.

 
Pierwsza z przystawek, to kawałki wędzonego w całości śledzia (pikling), podane na puree z kiszonego ogórka z dodatkiem sosu holmeste oraz połówką jajka, posypanego solą krystaliczną. Fantastyczne połączenie smaków: intensywny smak wędzonej ryby, kwaśno-słony smak ogórka i gorzkawy smak sosu.

 
Druga z przystawek, to tatar z przegrzebków podany z płatkami marynowanej cebuli oraz wątróbką z dorsza. Danie bardzo delikatne, a przy tym wyjątkowo smaczne. Subtelny smak tatara został przełamany słodko-pieprznym pasztecikiem z wątróbki dorsza.

 
Zupa z wędzonego dorsza podana z oliwą truflową. Bardzo intensywna w smaku, doskonała.

 
Rybne danie główne, to smażona makrela podana na kiszonej kapuście zasmażonej z miodem podana z wędzonymi ziemniakami. Smak ryby doskonały, idealnie współgrał ze smakiem wędzonych ziemniaków. Całość ciekawie przełamana słodko-kwaśnym smakiem kapusty. Danie mięsne, to doskonałe w smaku, bardzo delikatne i kruche klopsiki z łosia podane w sosie własnym z dodatkiem puree ziemniaczanego z dodatkiem czosnku.

 
Ukoronowaniem kolacji był bardzo delikatny deser zrobiony z zapieczonych cząstek jabłka przykrytego delikatną kruszonką. 
 
Zaproponowane menu degustacyjne po raz kolejny potwierdziło, że Szef Kuchni Szafarnia 10 nie tylko proponuje doskonałe w smaku dania, ale również robi to w sposób odważny. Każde z dań zostało uzupełnione o dedykowane przez restaurację wino, które idealnie dopełniało ich smak.
 
Pomimo ceny, która na pierwszy rzut oka może odstraszać  (320zł / 2 os), warto się skusić na kolejną edycję Wine Dinner. My się skusimy na pewno. 
Adres lokalu: Szafarnia 10, Gdańsk Marina Club Hotel tel.: 58 600 85 00
Data publikacji: marzec 2016
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 
Szafarnia 10 jest restauracją znajdującą się w hotelu Marina Club. Lokalizacja (nad Motławą) oraz atrakcyjne sąsiedztwo (Stare Miasto) to niewątpliwe atuty tego lokalu. Przez wielkie, panoramiczne okna można delektować się przepięknym widokiem na Motławę, Wyspę Spichrzów i Długie Pobrzeże z gdańską Starówką. Stoliki są tak rozmieszczone, że praktycznie z każdego miejsca jest doskonały widok. Wystrój restauracji jest prosty i zarazem elegancki. Doskonałe miejsce zarówno na spotkanie we dwoje, kolację biznesową czy niedzielny rodzinny obiad.
 
Karta dań jest prosta, ale ciekawa. Szef kuchni, Grzegorz Labuda, serwuje kuchnię prostą w formie, ale bardzo wyszukaną w smaku. Na kartę dań składają się dania kuchni polskiej i regionalnej. W menu znajdziemy dziczyznę, ryby i owoców morza, wołowinę czy kaczkę. W oczekiwaniu na przygotowanie dań można podpatrywać, jak są tworzone. Kucharze pracują w otwartej dla gości kuchni, odzielonej jedynie bufetem.  Ceny umiarkowanie wysokie.
 
Obsługa jest szybka i sprawna. Uprzejma, jednak bez nadmiernego nadęcia, charakterystycznego dla ekskluzywnych restauracji, Z kelnerami można porozmawiać zarówno o daniach, jak również o Szefie kuchni. Doskonała znajomość karty oraz umiejetność zaproponowania dań, to niewątpliwe atuty kelnerów.
 
 
 
Zamówione dania, to: tatar z polędwicy wołowej w aromacie dębowym podany z marynowanymi warzywami, żółtkiem i frytkami, gravlax z łososia z kwaśną śmietaną, chrzanem i jabłkiem, filet z kaczki w sosie miodowo-cytrynowym z karmelizowantmi owocami sezonowymi i kremem z  dyni, udziec z łosia podany z  grzybami w naturalnym sosie z korzeniem pietruszki i jabłkiem, fondant czekoladowy z lodami waniliowymi i wiśnią amarena.  


W oczekiwaniu na zamówione dania mogliśmy zaspokoić pierwszy głód czekadełkiem pod postacią lekko pikantnetj pasty z makreli podanej z bardzo drobno posiekanym ogórkiem i cebulką oraz świeżym pieczywem. Pasta bardzo smaczna.


Tatar wołowy zrobiony został z bardzo delikatnego, grubo posiakanego mięsa, przeciągnietego dymem z drewna dębowego. Doskonałej jakości mięso przełożyło się na równie doskonały smak. Oprócz klasycznych dodatków (m.in. drobno siekana cebula i ogórek, żółtko) do mięsa podano grubo krojone frytki.


Gravlax z łososia zostało podane z kwaśną śmietaną połączoną z tartym chrzanem oraz różowym kawiorem. Intensywne w smaku, a przy tym bardzo dekikatne mięso ryby doskonale smakowało z chrzanowym sosem. Ciekawym dodatkiem przełamującym smak dania były cząstki jabłka nasączone miętą.


Danie główne: kaczka. Doskonała pod każdym względem: idealnie soczysta, o aksamitnej konsystencji, bardzo krucha i delikatna. Rozpływała się w ustach. Łagodny smak mięsa został z jednej strony wzmocniony smakiem karmelizowanych owoców (jabłko, gruszka) i sosem miodowo - cytrynowym, a z drugiej przełamany smakiem puree z dyni. Fenomenalna kompozycja smakowa.


Danie główne: udziec z łosia. Kawałki soczystego i bardzo mocno kruchego mięsa zostały podane w sosie własnym z dodatkiem warzyw i owoców (marchewka, korzeń pietruszki, jabłko) oraz ćwiartkami grzybów leśnych. Lekko słodkawe w smaku mięso doskonale komponowało się z dodatkami. Danie bardzo lekkie, a przy okazji doskonałe w smaku.


Ukoronowaniem posiłku był deser pod postacią czekoladowego foundant z dodatkiem wiśni w amarancie i gałką loda. Pysznie czekoladowy, o delikatnej konsystencji. Doskonały.

Decydując się na wizytę w Restauracji Szafarnia 10 należy oczekiwać... nieoczekiwanego. Kucharze doskonale bawią się smakami łacząc ze sobą pozornie niepasujące składniki. Każdy element dania jest doskonale przemyślany, a jego obecnośc powoduje, że całość zaskakuje, tworząc idealną kompozycję smakową. Potrawy są podane w sposób prosty, bez nadmiernych dekoracji. Poszczególne elementy dań są jednak tak ułożone na talerzu, że kuszą swoim widokiem. Dajcie się więc zaskoczyć i koniecznie zdecydujcie się na wizytę w Szafarni 10. Polecam zdecydowanie!

Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+danie główne+doser+napoje): 249 zł
Adres lokalu: Szafarnia 10, Gdańsk Marina Club Hotel tel.: 58 600 85 00
Data publikacji: luty 2016
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

szafarnia 10, gdansk, pomorskie, kuchnia skandynawska, kuchnia europejska, kuchnia polska, stare miasto, polecana restauracja nad motławą, polecana restauracja nad motlawa, polecana restauracja stare miasto, gault millau gdańsk, gault millau gdansk, gault&millau gdańsk, gault&millau gdansk, restauracja z rekomendacjami gdansk, zomato, yelp, tripadvisor,dziczyzna, owoce morza, kuchnia polska, kuchnia europejska, kuchnia regionalna, kuchnia kszubska

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem